Ο φοβερός και τρομερός Γάλλος όχι μόνο έθεσε νέα απλησίαστα ύψη με το αστρονομικό νούμερο των 13 γκολ στο Μουντιάλ του 1958, αλλά συνεχίζει να κατέχει το ρεκόρ στον μισό και πλέον αιώνα έκτοτε!

Και βέβαια η αξεπέραστη παγκόσμια επίδοση του θρυλικού γάλλου γκολτζή παραμένει ακόμα και σήμερα το μακροβιότερο ρεκόρ στον κόσμο του αθλητισμού!

Παρά το γεγονός ότι το 1958 ο ίδιος δεν θεώρησε το επίτευγμά του και κάτι σπουδαίο, τα 50 χρόνια που πέρασαν από ποτέ τον έκαναν να παραδεχτεί επιτέλους ότι επρόκειτο για «εκπληκτική επίδοση».

Συνολικά, ο δαιμόνιος κανονιέρης της γαλλικής μπάλας σκόραρε 165 γκολ σε 200 επίσημα ματς, χαρίζοντάς του έναν μέσο όρο 0,825 τερμάτων ανά αγώνα. Πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος το 1958 και το 1960, δεύτερος το 1957 και το 1959, ο Φοντέν έμεινε θρυλικός για την ικανότητά του να σκοράρει από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία, τόσο και με τα δυο του πόδια όσο και το κεφάλι. «Πηδούσα τόσο ψηλά για να πιάσω την μπάλα που όταν επέστρεφα στο έδαφος είχα χιόνι στα μαλλιά μου», συνήθιζε να αστειεύεται ο Φοντέν.

Κι όμως, έμελλε να ήταν με τους Τρικολόρ που θα έγραφε τις χρυσές του σελίδες στο τόπι, με τις ημέρες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας το 1958 να μένουν από κάθε άποψη ιστορικές. «Είχαμε μόνο δύο ζευγάρια παπούτσια στη διοργάνωση και κανέναν χορηγό», είπε ο Φοντέν όταν ανακάλυψε πως τα παπούτσια του τις είχαν φάει τις μέρες τους: «Ευτυχώς, ο Stephane Bruey, ένας από τους δεύτερης επιλογής επιθετικούς, φορούσε το ίδιο νούμερο με μένα και μου δάνεισε τα παπούτσια του. Έξι ματς και 13 γκολ μετά, του τα επέστρεψα»!

Τι έκανε ο Φοντέν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας για να σημειώσει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του; Ο επιθετικός των Τρικολόρ σκόραρε 3 γκολ στο 7-3 εναντίον της Παραγουάης, 2 στην ήττα με 3-2 από τη Γιουγκοσλαβία, 1 στη νίκη με 2-1 επί της Σκοτίας, 2 στον θρίαμβο των προημιτελικών με 4-0 επί της Ιρλανδίας, 1 στην ήττα με 5-2 από τη Βραζιλία στα ημιτελικά και 4 στη νίκη με 6-3 επί της Δυτικής Γερμανίας στον μικρό τελικό!

Έχουμε και λέμε λοιπόν, 7 γκολ με το δεξί πόδι, 5 με το αριστερό και ένα με κεφαλιά συνοψίζουν τον αξεπέραστο άθλο του Ζιστ Φοντέν το 1958, την ίδια στιγμή που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κανείς από τους σύγχρονους επιθετικούς δεν θα μπορέσει να αγγίξει ποτέ το ρεκόρ του Φοντέν. Ουδείς έκτοτε, πλην του θρυλικού γερμανού επιθετικού Γκερντ Μίλερ (10 γκολ το 1970!), κατάφερε να σκοράρει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε τελική φάση Μουντιάλ! Κι αν το «φαινόμενο» Ρονάλντο κατέχει με τα 15 μουντιαλικά γκολ του το ρεκόρ του κορυφαίου σκόρερ των Παγκοσμίων Κυπέλλων, σημείωσε την επίδοσή του σε 4 διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα (1994, 1998, 2002 και 2006)…

Για τον ίδιο όμως τον Φοντέν μέτρησε περισσότερο η ήττα από τη Βραζιλία παρά το προσωπικό του ρεκόρ, καθώς δεν βρήκε παρηγοριά στα 13 του γκολ: «Ξέρετε, εκείνη την ώρα κανείς δεν νοιαζόταν για τους πίνακες των σκόρερ. Σκόραρα τα γκολ μου γιατί η συνεργασία μου με τον Ραϊμόν Κοπά ήταν εξαιρετική από την αρχή, γιατί ήμασταν όλοι χαρούμενοι που παίζαμε μαζί και γιατί η ομάδα έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο. Σε 6 αναμετρήσεις, σκοράραμε 23 φορές».

Για τον Φοντέν βέβαια η επίδοσή του σήμαινε γκολ σε κάθε μουντιαλική αναμέτρηση, ένα ρεκόρ που μοιράζεται με τον βραζιλιάνο θρύλο Ζαϊρζίνιο!

Μεταξύ του ντεμπούτου του με το εθνόσημο στο στήθος, όταν σκόραρε χατ-τρικ κατά του Λουξεμβούργου τον Δεκέμβριο του 1953, και της τελευταίας του συμμετοχής στους Τρικολόρ, στο ματς με τη Βουλγαρία τον Δεκέμβριο του 1960, ο Ζιστ Φοντέν εμφανίστηκε 30 φορές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας σκοράροντας 21 γκολ, σε μια επίδοση που του δίνει μέσο όρο 1,43 γκολ ανά ματς…