Το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη βελτιώνεται. Η κατανάλωση ενισχύεται καθώς η τιμή πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά. Το φθηνό ευρώ ενισχύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Το πρόγραμμα Ντράγκι ενισχύει τη ρευστότητα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Το φθηνό χρήμα δίνει αέρα για ανάπτυξη.

Θα μπορέσουμε να την εκμεταλλευτούμε τη διεθνή συγκυρία;

Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αποφάσισε να ξεκινήσει επιτέλους την ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Μπορεί να χάθηκε χρόνος με βαρύ τίμημα για την πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση όμως απέκτησε τη δυνατότητα να αλλάξει το μείγμα μέτρων του προγράμματος. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αρχίσει και να τελειώσει η διαπραγμάτευση, γρήγορα.

Η πραγματική οικονομία δεν αντέχει την αβεβαιότητα, δεν αντέχει την έλλειψη ρευστότητας, δεν αντέχει μια νέα περίοδο ύφεσης, που ήδη έχουμε ξαναμπεί.

Το δίλημμα για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι σαφές: Ή θα κάνουμε ένα έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους για να παραμείνουμε στο ευρώ και να ενισχύσουμε την ρευστότητα και τις αναπτυξιακές δυνατότητας της χώρας ή θα χρεοκοπήσουμε εντός ή εκτός του ευρώ, με συνέπεια την περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως αποδεικνύουν και όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ασφαλώς και είναι υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με τους εταίρους μας. Και αυτή η πραγματικότητα είναι η μεγάλη δύναμη της παρούσας κυβέρνησης, παρά τις ισχυρές εσωτερικές αντιστάσεις που υπάρχουν.

Η ρήξη και η χρεωκοπία δεν δίνει διέξοδο ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη χώρα. Και αυτό είναι κάτι που ασφαλώς οφείλει να το συνειδητοποιήσει η κυβερνώσα πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση έχει να κάνει και την εξίσου σημαντική επιλογή: Προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξει το μείγμα των μέτρων; Περισσότερο κράτος και άρα διαρκώς υψηλότεροι φόροι ή μικρότερο και αξιοκρατικό κράτος με λιγότερους φόρους για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας;

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ