«Κοινοβουλευτική ομάδα, στελέχη του κόμματος και οι πάντες πρέπει τώρα να κοιτάξουμε να είναι η ΔΗΜΑΡ μέσα στη Βουλή», δηλώνει η βουλευτής του κόμματος Μαρία Γιαννακάκη ένα 24ωρο μετά την επανεκλογή Κουβέλη στην προεδρία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Το ανώτατο όργανο της ΔΗΜΑΡ, ενός αριστερού κόμματος, είναι το συνέδριό του και αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ανθυποψήφιος και λευκά 10%, να είναι πρόεδρος ο κ. Κουβέλης. Ζητήσαμε ομοφώνως, ως κοινοβουλευτική ομάδα, να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, διότι θεωρούμε ότι τα μηνύματα που έρχονται από την κοινωνία απαιτούν μια ανανέωση στα πρόσωπα, πέρα από μια στροφή πολιτικής και προκειμένου να διαφυλάξει ο ίδιος το πολιτικό του κεφάλαιο να παραμείνει επίτιμος με όποιο τρόπο επιλέξει και θέλει αυτός μέσα στο κόμμα. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και ο σύντροφος Κουβέλης έκρινε ότι πρέπει να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Δεν νομίζω λοιπόν ότι τα πράγματα είναι τόσο τραγικά…», σημειώνει η κ. Γιαννακάκη σε δηλώσεις της στο Βήμα FM.

Προσθέτει ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι ξεκομμένη από το υπόλοιπο σώμα. Είπαμε ότι σε περίπτωση που το σκεφθεί, ακολουθήσει τη δική μας σκέψη, το ξαναδεί και δεν κατέβει, μπορούμε να κάνουμε μια πρόταση. Η ΔΗΜΑΡ, όμως, πρέπει να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές και να επιδιώξει την οργανωτική της ανασυγκρότηση επί συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων που δεν μπορεί να είναι άλλες από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και σε συνεννόηση με την πολιτική οικολογία, που είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Εξάλλου, έχουμε πολλές, μα πολλές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα μας χωρίζουν περισσότερες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα παρά όταν φύγαμε, το 2010. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που πρέπει να μπουν στο τραπέζι, όπως οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν και εγώ, περισσότερο από τον καθένα, φώναζα πολύ πριν φύγουμε από την κυβέρνηση, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αδιέξοδη, δεν δίνει καμία προοπτική στον τόπο και καμία πιθανότητα ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Άρα, χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης και πάμε στη λογική της μετεκλογικής συνεργασίας επί προγραμματικών θέσεων. Για να γίνει αυτό, η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι μέσα στη Βουλή. Κοινοβουλευτική ομάδα, λοιπόν, στελέχη του κόμματος και οι πάντες πρέπει τώρα να κοιτάξουμε να είναι η ΔΗΜΑΡ μέσα στη Βουλή».

Ως προς τη στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή και αν θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, η βουλευτής του κόμματος σημειώνει: «Θεωρώ πως ναι. Η εναπομείνασα, ναι. Ακριβώς, ότι η συντήρηση αυτής της κυβέρνησης είναι αρνητική για τον τόπο».