Ο Οδυσσέας Πλατύρραχος με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ο οποίος έφυγε το 1973 για την μακρινή Αυστραλία, είναι γνωστός για την σημαντικότατη δράση του σε ότι αφορά στην ομογένεια της Αυστραλίας και ειδικά στο Σίδνεϋ όπου διαμένει με την σύζυγό του Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Του ανταποκριτή μας στην Κρήτη, flashnews.gr

Και είναι γνωστός, όχι μόνο γιατί διετέλεσε δημοσιογράφος σε παροικιακές εφημερίδες, διδάσκαλος σε παροικιακά ελληνικά σχολεία και συμμετείχε σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες με επίκεντρο την κρητική του καταγωγή, μέσω της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνευ, την Παγκρήτια Ομοσπονδία Αυστραλίας και τον Όμιλο Κρητικής Παράδοσης.

Αλλά και γιατί έχει «μεταφέρει» ολοζώντανα τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα της Κρήτης στην μακρινή αυτή χώρα. Ο 76χρονος Οδυσσέας Πλατύρραχος έφυγε από την Ελλάδα για την Αυστραλία λίγο πριν την πτώση της δικτατορίας και έτσι δεν είχε – μέχρι τώρα – την δυνατότητα να ψηφίσει σε εκλογές στην Ελλάδα, κάτι που δεν ισχύει πλέον.

Μας ήρθε η επιστολική ψήφος για να ψηφίσουμε με την Ελένη στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.Ύστερα από 51 χρόνια θα…

Posted by Odysseas Platyrrahos on Tuesday, May 14, 2024

Με συγκίνηση γνωστοποίησε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι έλαβε τα έγγραφα για την επιστολική ψήφο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και έτσι θα έχει την δυνατότητα να ψηφίσει για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια! Όμως για πρώτη φορά στην ζωή της θα συμμετάσχει στις εκλογές στην Ελλάδα η 65χρονη σύζυγός του Ελένη, όπως γράφει ο ίδιος:

«Μας ήρθε η επιστολική ψήφος για να ψηφίσουμε με την Ελένη στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ύστερα από 51 χρόνια θα ασκήσω και πάλι το εκλογικό μου δικαίωμα για την Ελλάδα. Η Ελένη θα το ασκήσει για πρώτη φορά. Εγώ σε ηλικία 20 και 25 χρονών ψήφισα στα Δημοψηφίσματα της χούντας. 2 Αυγούστου 1968 λίγο πριν πάω φαντάρος και στις 29 Ιουλίου 1973, λίγους μήνες πριν μεταναστεύσω στην Αυστραλία.

Είμαστε μεταξύ των 832 που συμπλήρωσαν την ειδική αίτηση για τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές από την Ωκεανία, αν και ο ελληνικός πληθυσμός με δικαίωμα ψήφου ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως η απόσταση και η γήρανση της ελληνικής παροικίας ξεθωριάζει το όνειρο του Έλληνα για συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας.

Εμείς πάντως δηλώσαμε ΠΑΡΟΝΤΕΣ!»