Διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Εφετών Αθηνών στη Βουλή, δικογραφία που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς τον Άρειο Πάγο, η δικογραφία κατά του κ. Βενιζέλου, σχηματίστηκε «κατόπιν υποβολής εκ μέρους της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής στις 18/12/2013 που αποτυπώνουν τη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά των συνημμένων εγγράφων, καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά το χρονικό διάστημα από την 17η Οκτωβρίου 2010 και εντεύθεν».

Στο έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή προς τον πρόεδρο της Βουλής, το οποίο διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρεται ότι:

«Από υπηρεσιακό καθήκον και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος και 1-4 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, σας διαβιβάζουμε, χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου της, την ΑΒΜ. Ε.Δ. 2013/339 ποινική προκαταρκτική δικογραφία του Εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών, παρακαλούμε δε για τις τυχόν δικές σας ενέργειες κατά το άρθρο 83 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής».

Σημειώνεται ότι με τη λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής στις 4 Ιουνίου, βάσει του Συντάγματος, παραγράφονται οποιεσδήποτε τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης που αναδείχτηκε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και δεύτερη δικογραφία κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου που αφορά την υπόθεση της τράπεζας Proton Bank που σχηματίστηκε μετά από αναφορά του δημοσιογράφου Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

Ποινικές δικογραφίες επίσης στάλθηκαν στη Βουλή και αφορούν:

-Τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση και Γιώργο Κουτρουμάνη, μετά από μήνυση πολίτη, καθώς και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών.