Πρόκειται για φιάσκο. Πρωτίστως ευρωπαϊκό φιάσκο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει με το ΔΝΤ σε μια, κάποιου τύπου, λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Η Ευρώπη που έβαλε επικυρίαρχο στα οικονομικά της το ΔΝΤ μέσω του προβλήματος Ελλάδα, που άφησε, πριν τρία χρόνια, το εύκολα τότε αντιμετωπίσιμο ελληνικό πρόβλημα στα χέρια των αγορών, η Ευρώπη που χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να λύσει αφενός τις δικές της αντιθέσεις και αφετέρου τα μικροκομματικά προβλήματα των ηγετών της βρίσκεται τώρα σε αδιέξοδο.

Η χθεσινή αδυναμία να ληφθούν αποφάσεις στο Εurogroup κατέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι η Ευρώπη δέσμια των λαθών και της ολιγωρίας της, σέρνεται πίσω από τους διεθνείς τοκογλύφους που δυστυχώς καθορίζουν το μέλλον της.

Η Ευρώπη με επικεφαλής την Γερμανία και με την ουσιαστική ανοχή όλων των υπολοίπων υποθήκευσε το μέλλον της. Το πρόβλημα πια δεν είναι η Ελλάδα που μπορεί να πάρει ή να μη πάρει τη δόση, που μπορεί ή δεν μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της. Το πρόβλημα είναι ότι μέσω της Ελλάδας οι μικρόνοες ηγέτες της Ευρώπης άνοιξαν τις πύλες της κόλασης για ολόκληρη την ήπειρο και εξακολουθούν να την κρατούν ανοιχτή.

Η δόση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η μετατροπή της Ελλάδας σε τριτοκοσμική χώρα δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, η κοινωνική ιδεολογική και πολιτική σήψη δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Σε λίγο θα χτυπά και τη πόρτα του Βερολίνου.

Δε γνωρίζουμε αν τελικά αύριο στη σύνοδο κορυφής ή την Δευτέρα στο Εurogroup θα κουκουλώσουν την αδυναμία της ΕΕ να δράσει δίνοντας μισή ή ολόκληρη τη δόση στην Ελλάδα, αν θα συμφωνήσουν τελικά σε κάποιου τύπου κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη απλώς παίρνουν παράταση…