Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εξαίρεσης των πολυτέκνων από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, ώστε όσοι απαλλάσσονται από το τέλος να μην το πληρώνουν και να μην περιμένουν εκ των υστέρων την επιστροφή των χρημάτων τους, αλλά και να ισχύσουν στο ακέραιο οι αρχικές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, ζητά με κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, αναφέρει ότι «ο υπουργός των Οικονομικών αφού αρχικώς ανακοίνωσε την απαλλαγή των πολυτέκνων στη συνέχεια επέβαλε το ειδικό τέλος ακινήτων και σε αυτούς, εξαιρώντας μόνον όσους έχουν τέσσερα και άνω προστατευόμενα μέλη και με την προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσόν των 30.000 ευρώ».

Επιπροσθέτως, όπως καταγράφει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, «θα πρέπει το ακίνητο και να ιδιοκατοικείται, δηλαδή εάν ένας πολύτεκνος είχε ένα μικρό ακίνητο, που δεν χωρούσε η οικογένεια του και νοίκιασε μεγαλύτερο… και το δικό του το ενοικίασε σε τρίτο, αυτός θα πληρώσει το χαράτσι και δεν έχει απαλλαγή».

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «ήδη αποστέλλει, δια μέσου της ΔΕΗ, το χαράτσι των ακινήτων μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αξιώνοντας την πληρωμή του ακόμη και από τους λίγους πολυτέκνους οι οποίοι απαλλάσσονται από το νόμο».

Ακολούθως, αναφέρεται ότι «για την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν ενώ δεν τα όφειλαν, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά στην ΔΟΥ και να αναμένουν εάν και πότε θα τους επιστραφούν».

Στο σημείο αυτό, τίθεται το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι δυνατόν να υποχρεώνεται ο πολίτης και μάλιστα ο πολύτεκνος, να πληρώσει το χαράτσι ενώ απαλλάσσεται και να προσδοκά εάν και πότε θα του επιστραφούν τα χρήματα;».

Ως εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης ζητά την άμεση ρύθμιση του ζητήματος, ώστε όσοι απαλλάσσονται από το τέλος να μην το πληρώνουν και όχι να περιμένουν εκ των υστέρων την επιστροφή των χρημάτων τους.