Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα καθώς και για το νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, όπως αυτό καταγράφεται στο σχέδιο των 10 σημείων που παρουσίασε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Ολομέλεια της Βουλής.

Ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στους συνομιλητές του ότι στόχος είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, «όχι για να συνεχίσει με μόνη τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία προς όφελος της χώρας, με το σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συζητήσεις που είχε σήμερα ο κ. Βενιζέλος έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της Συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

«Είναι συνεπώς προφανές ότι τη Δευτέρα, η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα στο Εurogroup και να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για την εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς και για τη συνέχιση των διαδικασιών εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να μπορεί να καταβληθούν, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η πρώτη δόση του νέου προγράμματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το σύνολο των ποσών αυτών κινείται σε επίπεδο δεκαπλάσιο της 6ης δόσης, καθώς είναι 80 δισ. ευρώ.