«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: «Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση».

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τις εργασίες της ενώ ομιλούσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη με το ΣτΕ. «Σήμερα υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης και μάλιστα με διακριτή διαφορά 16-9, είναι διαφορά που δεν αφήνει αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι συνεχίστηκε η κουβέντα και ο κ. Παπαγεωργίου μπήκε επί της ουσίας. Άρα σήμερα, η πιο σώφρων ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση και να δεσμευτούμε πως όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ. Αυτή θα ήταν η πιο σωστή θέση κατά την άποψή μου. Την πρόταση θα την κάνει ο κ. Δένδιας αλλά η ΝΔ με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται δεν πρόκειται να συμφωνήσει σήμερα», είπε.

Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά της τροπολογίας που είχε κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή, είπε ζητώντας και πάλι το λόγο ο Νίκος Δένδιας.