Νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ θα καταβληθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδριάζει το μεσημέρι, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει την τροπολογία για να κλείσουν άμεσα τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, σε περίπτωση που η Διάσκεψη ναυαγήσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα.

«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η ΝΔ από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ».

Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.

Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται η ένταση να κλιμακωθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών εντός της Ολομέλειας, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει την άμεση επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά που προβλέπει το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πήραν άδεια μέσα σε πέντε ημέρες από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Πληροφορίες έφεραν τον κ. Τσίπρα αποφασισμένο να δώσει ο ίδιος τον τόνο της αντιπαράθεσης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η νέα άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στο θέμα του ΕΣΡ, αλλά και τις επίμαχης τροπολογίας που ρίχνει μαύρο στα κανάλια χωρίς άδεια αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για τη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής είπε ότι για το θέμα θα τοποθετηθεί συνολικά, μετά και την προσπάθεια συγκρότησής του.

«Νομίζω ότι ελπίδα πεθαίνει τελευταία» σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ πρέπει να κάνει μία ύστατη προσπάθεια, να ακούσει τα πιο μετριοπαθή στελέχη της, ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι ο κ. Βούτσης χειρίζεται το θέμα άψογα, ελπίζοντας ότι σε πνεύμα συνεννόησης, σήμερα θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, αν δεν συμβεί αυτό, «τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να λειτουργούν εν κενώ. Θα πρέπει η Πολιτεία να μπορεί να κάνει αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει». «Η ΝΔ ακολουθεί ολισθηρό δρόμο και ίσως κάποιοι να θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν» δήλωσε ο Ν. Παππάς.

«Είχαμε ένα ΕΣΡ χωρίς νόμιμη σύνθεση, είχαμε την νομική και ηθική υποχρέωση να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των καναλιών και μία αξιωματική αντιπολίτευση να ναρκοθετεί τη διαδικασία για να μην μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.