Σε εκρηκτικό κλίμα και με μια διαδικασία που τράβηξε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Η συζήτηση σίγουρα κούρασε όσους την παρακολούθησαν, είναι εμφανές ότι δεν έκανε κανέναν σοφότερο, ενώ κατέγραψε το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ακούστηκαν τσιτάτα, βαριές εκφράσεις, υπήρξαν στιγμές ακραίας έντασης με φωνές και κραυγές, την ώρα που η Ελλάδα βαδίζει στην εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, που αγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί πάνω από 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 10.000 βρίσκονται στην Ειδομένη προκαλώντας εντάσεις και 5.000 στον Πειραιά που υποδέχεται κρουαζιερόπλοια…

Η ακραία πόλωση του πολιτικού σκηνικού (με την πρόταση για εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ) θα συμπέσει χρονικά με την προσπάθεια για κλείσιμο της αξιολόγησης και τα σχετικά μνημονιακά νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή και την επιχείρηση για το «άνοιγμα» της συζήτησης για την απομείωση του χρέους της χώρας.

Την ίδια ακριβώς περίοδο η χώρα θα δοκιμάζεται σκληρά από το προσφυγικό, αφού θα κριθεί αν λειτουργεί ή όχι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας όσο και η τύχη των 50.000 εγκλωβισμένων εντός συνόρων προσφύγων και μεταναστών.

Η Βουλή πάντως χθες έδειξε να βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο. Βέβαια το θέμα της συζήτησης ήταν η διαφθορά και η διαπλοκή, κάτι που επιθυμούσε η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα, ωστόσο τα πραγματικά προβλήματα της χώρας συνεχίζουν να βρίσκονται και σήμερα Τετάρτη, λίγες ώρες μετά τη συζήτηση, στο τραπέζι.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίστηκε και επικαλύφτηκε η όποια ουσία της, από τους καβγάδες, τις εντάσεις και από το γεγονός ότι αν και το θέμα ήταν η διαπλοκή και η διαφθορά δεν ακούστηκε κανένα όνομα, δεν δόθηκε κανένα στοιχείο από κανέναν.

Τα highlights της χθεσινής βραδιάς

Στα highlights της χθεσινής βραδιάς, που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα ήταν η κόντρα του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια κόντρα που θύμισε άλλες παλαιότερες εποχές και δεκαετίες…

Το οξύτατο επεισόδιο προκλήθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο τρίτος δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των εκβιασμών ήταν «στενός συνεργάτης» του Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως επικράτησε ένταση. Όρθιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε πολλές φορές να ανακαλέσει, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στον ισχυρισμό του, επαναλάμβανε ότι «δεν ανακαλώ» και ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να καθίσει κάτω.

«Δεν ήταν ο κ. Μαυρίκος σχολιαστής σε εκπομπή στην κρατική τηλεόραση μετά το debate Τσίπρα – Μεϊμαράκη;», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και είπε ότι ο τρίτος του κυκλώματος είχε σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον κ. Τσιπρα.

«Είναι δικός σας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

Η αναταραχή γενικεύτηκε στην αίθουσα με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να ανακαλέσει τους βουλευτές στην τάξη διερωτώμενος: «Που την βρίσκετε την όρεξη δύο τα ξημερώματα».

Σε δήλωσή του από το βήμα της Βουλής, αμέσως μετά από τη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία που του κατέθεσα για τις σχέσεις του κόμματός του με τους εκβιαστές. Δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί τον Πρωθυπουργό της χώρας και να λέει ότι είναι στενός συνεργάτης μου ένας από τους εκβιαστές. Οφείλει να ανακαλέσει, αλλιώς είναι ένας κοινός συκοφάντης».

Ούτε μετά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού ανακάλεσε τον ισχυρισμό του ο κ. Μητσοτάκης. Ως «κοινό συκοφάντη», αφού δεν ανακαλεί, τον χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας.

«Είσαι αλήτης, είσαι αλητάμπουρας! Θα ζητήσεις συγγνώμη στα τέσσερα»

Τα περιστατικά έντασης δεν περιορίστηκαν εκεί βέβαια. Η ομιλία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο κ. Καμμένος άφησε υπονοούμενα εναντίον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σηκώθηκε από το έδρανό του και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο. Στο σημείο αυτό εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Βενιζέλος είπε απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο: «Είσαι αλήτης, είσαι αλητάμπουρας! Θα ζητήσεις συγγνώμη στα τέσσερα» φώναζε και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο.

Τον λόγο επίσης ζήτησαν από την ΝΔ οι Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιώργος Κουμουτσάκος για να παρέμβουν χωρίς όμως να τους δοθεί εκείνη την ώρα από το προεδρείο.

Το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε από την συζήτηση όσον αφορά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ήταν η προαναγγελία της εξεταστικής επιτροπής που θα προτείνει για την διερεύνηση των δανείων που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ. Ωστόσο, παρέμεινε αναπάντητο το ερώτημα που του έθεσε μετ’ επιτάσεως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, για το περιεχόμενο και την σκοπιμότητα των συναντήσεών του με τον επικεφαλής του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρη. «Πλην της γνωστής γάτας Ιμαλαίων κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε. Γιατί ο “πολέμιος της διαπλοκής” συναντιέται με έναν “βαρώνο της διαπλοκής”;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Πλέον τα επόμενα επεισόδια θα παιχθούν στην πρόταση για εξεταστική. Ειδικότερα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ η οποία, σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα βγάλει πόρισμα εντός δύο μηνών συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ακόμη, πρόκειται να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens και να επανεξεταστούν οι δικογραφίες πολιτικών προσώπων.

Στις τρεις «πρωτοβουλίες» του Πρωθυπουργού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ζητώντας παραίτηση Τσίπρα και διενέργεια εκλογών.