Με καρότο και μαστίγιο προχωρά η κυβέρνηση απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, απευθύνοντας μία ύστατη έκκληση για διάλογο και συνάμα αποκλείοντας το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών από μηδενική βάση. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για μία ακόμη φορά να κάλεσε τους αγρότες να καθίσουν μαζί στο τραπέζι του διαλόγου, αφήνοντας παράθυρο για βελτιώσεις, ωστόσο την ίδια ώρα ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι «τρακτέρ δεν θα μπει στην Αθήνα».

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των μπλόκων του Κάστρου και της Νίκαιας Ιωάννης Βάγγος και Βαγγέλης Μπούτας ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή να επιτραπεί συμβολικά σε έναν αριθμό τρακτέρ να κατέβει την Παρασκευή στο Σύνταγμα (έξω από τη Βουλή) και να παραμείνει εκεί χωρίς φυσικά να κλείσει το κέντρο της πόλης, αίτημα το οποίο πάντως σύμφωνα με πληροφορίες πιο πιθανό είναι να απορριφθεί.

«Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις για τους αγρότες», τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι «ο αγροτικός κόσμος κάνει λάθος αν ακούει αυτούς που σήμερα τους υποστηρίζουν». Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν «δυνατότητες βελτίωσης εισφορών και μεταβατικότητας», ενώ την ίδια ώρα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σε υιοθετώντας πιο σκληρή ρητορική τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση συζητά εναλλακτικά σενάρια για τους αγρότες μόνο σε τραπέζι διαλόγου. Οχι μέσω τηλεοράσεων η τελεσιγράφων. Δώσαμε στους αγρότες διάλογο με τον πρωθυπουργό και στη Βουλή με διακομματική επιτροπή. Ή έρχονται στο τραπέζι ή αλλιώς προχωράμε», υπογραμμίζοντας εμφατικά πως «δεν θα μπει κανένα τρακτέρ στην Αθήνα». Σε ερώτηση πάντως για το κατά πόσο θα υπάρχει σύγκρουση με τους αγρότες που θα κατέβουν στην Αθήνα, κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να σημειώσει πως “η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ καμίας μορφής σύγκρουσης και καταστολής στις κινητοποιήσεις και το έχει αποδείξει. Ωστόσο, υπάρχουν νόμοι και ισχύουν για όλους”.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν στα θετικά του αγροτικού μετώπου πως τα μπλόκα πλέον δεν ακολουθούν ίδια τακτική, καθώς πολλά μηνύματα που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου ζητούν διάλογο προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης και βελτίωση των προβλέψεων του Ασφαλιστικού. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος διευκρίνισε ότι εντός της σημερινής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις των αγροτών θα φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και από εκεί και μετά «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο Πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».

Πληροφορίες του newsbeast αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου με εντολή Τσίπρα στο υπουργικό, ήδη επεξεργάζεται τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία επιδέχονται βελτιωτικών κινήσεων και δεν αποκλείεται ακόμα και την Πέμπτη να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου. Τυχόν συναντήσεις αντιπροσωπειών με τον Αλέξη Τσίπρα πάντως δεν αναμένονται νωρίτερα από τη Δευτέρα, ενώ η προαναγγελθείσα κάθοδος των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Πάντως, οι ίδιες πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης πως τα χρονικά περιθώρια για τη συζήτηση για επιμέρους αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι εξαιρετικά περιορισμένα καθώς η κυβέρνηση τρέχει για την ολοκλήρωση της τελικής μορφής του Ασφαλιστικού με διπλό μέτωπο εντός και εκτός χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.