Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών από όσες προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, που ήδη προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις.

Τα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει πράξει όσα συμφώνησε φέρνουν ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό, ενώ η πίεση αυξάνεται και από το εξωτερικό.

Τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας -αυτοαπασχολούμενοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί- θα διαδεχθούν από αύριο οι κινητοποιήσεις των αγροτών με κλείσιμο των δρόμων οι οποίες θα κορυφωθούν με το  κλείσιμο των Τεμπών την ερχόμενη Τετάρτη που «κόβει»
τη χώρα στα δύο και παραλύει τις συγκοινωνίες στο εθνικό δίκτυο.

Το κουαρτέτο των πιστωτών -και ειδικά το ενισχυμένο ΔΝΤ που υιοθετεί την πιο σκληρή γραμμή- ζητεί να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την κατοχύρωσή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και διαφωνούν με τη χορήγησή της στα 15 έτη ασφάλισης, αντιπροτείνοντας ως όριο τα 20 έτη ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, επειδή τη θεωρούν ως προνοιακή παροχή η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, εξακολουθούν να έχουν ισχυρές ενστάσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό μέτωπο μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταλήξει το υπουργείο Εργασίας στην τελική πρότασή του για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και των νέων επιστημόνων. Ηδη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει εξαγγείλει ότι ο αμειβόμενος με μπλοκάκι, στην περίπτωση που η απασχόλησή του υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, θα πληρώνει το 6,5% των ασφαλιστικών εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% θα επιβαρύνει τον εργοδότη.

Kινητοποιήσεις από τους επιστημονικούς φορείς

Σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 11.30 π.μ., και πορεία προς τη Βουλή, καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό,.

Το κάλεσμα του ΙΣΑ απευθύνεται σε όλους τους υγειονομικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις υπόλοιπες επαγγελματικές ενώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Επίσης καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου οι επιστημονικοί φορείς (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, φυσικοθεραπευτές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κτηνίατροι) διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.