Έντονος προβληματισμός για τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί στην Κουμουνδούρου, την ώρα που οι εσωτερικές μετρήσεις του κόμματος δείχνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από τις οριακές μάχες που εμφανίζουν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι η καθυστέρηση που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ένεκα και των εσωκομματικών ζητημάτων, δικαιολογούν επί της αρχής μία δημοσκοπική υστέρηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί αυτή να συμβαδίσει με τα αποτελέσματα του δεύτερου κύματος δημοσκοπήσεων που είδαν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν ότι η ανασύνταξη δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις ημέρες, μετά και τη λήξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμα δημοσκοπικά, καθώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας για να υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση από την πλευρά της εκλογικής βάσης του κόμματος. Τονίζουν δε πως η εκτίμηση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και δη της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας, επικαλούμενοι μάλιστα τις έως τώρα μετρήσεις, είναι μια «στημένη» εκτίμηση προκειμένου να «στήσουν» επάνω της την προεκλογική τους καμπάνια.

Από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν επιπλέον ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα αναποφάσιστων οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν επί πραγματικών θεμάτων και θέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν ότι η στρατηγική της ΝΔ και των άλλων κομμάτων δεν βασίζεται στην παρουσίαση των θέσεών τους για τα μείζονα προγραμματικά ζητήματα και φυσικά το θέμα του χρέους, αλλά στο ζήτημα της επόμενης μέρας. «Να απαντήσουν όλοι επί των σημαντικών θεμάτων, να μας πουν ότι δεν θέλουν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αλλά τότε θα ήταν άλλα κόμματα, δεν θα ήταν νεοφιλελεύθερα. Θα ήταν μια άλλη συζήτηση».

Οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στο στρατηγείο του Αλέξη Τσίπρα, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, δείχνουν ότι η εκλογική βάση του κόμματος παραμένει σε σημαντικό βαθμό αδρανής και εκτιμούν ότι από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα μπορέσει να γίνει αντιληπτή η συσπείρωση που μέχρι στιγμής πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις κοντά στο 50%. Η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι έχει σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, λειτουργεί καθησυχαστικά στην Κουμουνδούρου, που πάντως περιμένει να έχει μία καλύτερη εικόνα του εκλογικού χάρτη από τη Δευτέρα.

«Μαζεύει» την ρητορική για αυτοδυναμία

Παρά το αρχικό προεκλογικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για αυτοδυναμία, στην Κουμουνδούρου πλέον είναι σαφής η αλλαγή ρότας που συνοδεύεται από τον αποκλεισμό μόνο της ΝΔ από ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα την επομένη της 20ης Σεπτεμβρίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εντείνουν τις πιέσεις προς το εκλογικό σώμα για το σκληρό δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, απλώνοντας παράλληλα τα δίχτυα τους στα χωρικά ύδατα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Σε αυτή την αλλαγή πλεύσης οδηγήθηκαν στην Κουμουνδούρου καθώς εκτιμάται ότι το αρχικό δίλημμα για αυτοδυναμία ή συνεργασία αποκλειστικά με τους ΑΝΕΛ που δίνουν μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή είναι πεπερασμένο, δεδομένων των πολιτικών ισορροπιών που δημιουργούνται.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ απέκλεισε χθες εκ νέου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και ο απελθών υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Αποκλείεται παντελώς το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που είναι και κρυφός πόθος της ΝΔ αλλά και πολλών κύκλων που επιβουλεύονται τη χώρα. Δεν θα συμβεί. Απολύτως σαφώς», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας παράθυρο συνεργασιών με άλλα κόμματα υπό την προϋπόθεση της στρατηγικής μετεκλογικής συμμαχίας και των κοινών στόχων.

Γρίφος η κατάρτιση της λίστας για τα ψηφοδέλτια

Στον πυρετό της κατάρτισης της λίστας στα ψηφοδέλτια της 20ης Σεπτεμβρίου κινείται την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί παράλληλα με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, να χωρέσει πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Από τη μία πλευρά να καταρτίσει τις λίστες με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργηθούν νέοι εσωκομματικοί τριγμοί και από την άλλη να κάνει ένα άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και παράλληλα να συμπληρώσει τα κενά από τις αποχωρήσεις βουλευτών προς τη Λαϊκή Ενότητα δίνοντας ώθηση στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης.

Αναφορικά με το θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων που ολοκληρώνεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα επικυρωθούν από την ΚΕ του κόμματος, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι γίνεται χωρίς παρεμβάσεις στη σειρά των εκλεγμένων και ότι οι κενές θέσεις που προέκυψαν από τις αποχωρήσεις βουλευτών θα συμπληρωθούν, μεταξύ άλλων, από τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ο Γιώργος Κατρούγκαλος όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφιος στην Β’ αφού εκεί θα δημιουργηθούν πάνω από έξι κενά, λόγω των αποχωρήσεων της Λαϊκής Ενότητας.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να είναι σε εκλόγιμη θέση είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είτε στην Α’ Αθήνας μετά την αποχώρηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναμένεται να είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να μετακινηθεί στη Β’ Αθήνας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και ο Χρήστος Σπίρτζης περιμένει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για το αν θα είναι στην Α’ ή Β’ Αθήνας ή στην περιφέρεια Αττικής.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο Δημήτρης Μάρδας και ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Σε εκλόγιμες θέσεις αλλά σε άλλες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι Αριστείδης Μπαλτάς και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο Γιάννης Θεωνάς και ο Λαοκράτης Βάσσης αναμένεται να είναι στα ψηφοδέλτια της Β’ Αθήνας. Σε καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Πανούσης και ο Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ο Δημήτρης Τσουκαλάς αναμένεται να είναι υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση. Στην Α’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στα ψηφοδέλτια θα μετέχει και ο Νίκος Τόσκας.

Ως προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανέφεραν ότι θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και ότι θα υπάρχει και μια έννοια διεύρυνσης. Επικεφαλής του επικρατείας εξετάζεται να είναι ο πανεπιστημιακός Κώστας Δουζίνας.

Στο Αιγάλεω σήμερα ο Τσίπρας

Επόμενοι σταθμοί στο πρόγραμμα περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα είναι, σήμερα, το Αιγάλεω, την Παρασκευή η Λιβαδειά και την Κυριακή η Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί την έκθεση της ΔΕΘ και θα απευθύνει ομιλία στο «Βελλίδειο», αφού πρώτα θα έχει συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» ενώπιον του αθηναϊκού κοινού με το σύνθημα «κερδίζουμε το αύριο», μετά την εμπλοκή με το κοινό προεκλογικό σύνθημα με τη ΝΔ «μπροστά».

Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως οι συγκεντρώσεις που έχουν διοργανωθεί από την Κουμουνδούρου έχουν σαφή στόχευση στην επούλωση των τραυμάτων στην εκλογική βάση από τους «λαφαζανικούς», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει σε προπύργια στελεχών που έχουν συμπαραταχθεί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Λαϊκή Ενότητα. Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην Καλαμάτα, όπου εκλέγονται οι Θανάσης Πετράκος και Έλενα Ψαρρέα, καθώς και στην Κοζάνη, από την οποία προέρχονται οι Ραχήλ Μακρή και Ευγενία Ουζουνίδου.