Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν στο υπουργείο Άμυνας με τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ σε δημόσιες δηλώσεις τους τάσσονται είτε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος είτε υπέρ του «ναι».

Πρόκειται για τους Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Δαμαβολίτη, Δημήτρη Καμμένο και Νίκο Μαυραγάνη.

Συγκεκριμένα την άποψη ότι θα είναι νόθο το δημοψήφισμα και δεν θα εκφράζεται ανόθευτα και ελεύθερα η λαϊκή βούληση, καθώς ο ελληνικός λαός καλείται να το πράξει με το πιστόλι στο κρόταφο, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νϊκος Μαυραγάνης σε δήλωσε που έκανε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε ότι ναρκοθετήθηκε το όχι, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει μαχητής του όχι, ενώ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «η παραμονή στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση, μίλησε για δούρειους ίππους και χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος αυτών που αποφάσισαν, αντί να διατηρήσουν, όπως είπε, τη ρευστότητα στη χώρα, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας το όχι.

«Παραμένω μαχητής του ΟΧΙ. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής, ή για το αν την αποκρούει.

Όμως, καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο. Με τις δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

«Φανταστείτε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα σε καιρό κατοχής, με τους Έλληνες να διερωτώνται αν θέλουν τη συνέχιση ή όχι της κατοχής, και το πόσο ελεύθερο θα ήταν να αποφασίσουν και να εκφράσουν ανόθευτα τη λαϊκή βούληση τους, όπως άλλωστε επιτάσσει και σήμερα η αναλογική εφαρμογή του άρθρου 52 του Συντάγματος μας».

Και ο κ. Μαυραγάνης συνέχισε:

«Είναι αυτονόητο, ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες μέρες και πριν τα capitals control υπέρ του όχι. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε δούρειους ίππους. Όταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν την διατήρηση της ρευστότητας τους προηγούμενους μήνες παρά τις συμβουλές μας και τις παραινέσεις μας, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές ναρκοθετώντας τον δρόμο του όχι.

Είναι ένα προφανές στρατηγικό σφάλμα τόσο αυτό, όσο και η συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούληση».

Ακόμα, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε:

«Η πολιτική συνέχεια στη χώρα μας έχει ένα μονόδρομο, την υπογραφή κοινής διακήρυξης από μεμονωμένους βουλευτές, από φορείς της κοινωνίας, πολιτειακούς παράγοντες, διακήρυξη που θα είναι θεμελιωμένη στη βασική αρχή του ανθρωπισμού και σε δύο στρατηγικές: Η πρώτη εκ των οποίων είναι η επιδίωξη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δεύτερη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Και ο κ. Μαυραγάνης κατέληξε λέγοντας:

«Τούτη την ώρα, το μόνο που ενδιαφέρει είναι η ειλικρινής συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών αποθεμάτων της χώρας στο πιο πάνω μονόδρομο, για την απελευθέρωση της.

Η κάθε άλλη επιλογή είναι αστήριχτη, ανεδαφική και οδηγεί για τα επόμενα 40 χρόνια στην υποδούλωση όλων μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θεωρεί με την αναφορά του περί καταβολών προς τους δανειστές, υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απάντησε:

«Δεν θεωρώ προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Βαρουφάκη. Η απόφαση των καταβολών προς τους δανειστές ήταν της κεντρικής κυβέρνησης».

Σε άλλη ερώτηση, αν ήταν απλώς λάθος σχεδιασμός και στρατηγική της κυβέρνησης, ο κ. Μαυραγάνης απάντησε:

«Έχω άποψη για αυτό, δεν είμαι βέβαιος για δόλο ή βαριά αμέλεια, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει για αυτά ο κ. Βαρουφάκης».