Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν στο υπουργείο Άμυνας με τον κυβερνητικό του εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ σε δημόσιες δηλώσεις τους τάσσονται είτε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος είτε υπέρ του «ναι».

Πρόκειται για τους Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Δαμαβολίτη, Δημήτρη Καμμένο και Νίκο Μαυραγάνη.

Ο κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Μαυραγάνης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «νόθο». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οι πληρωμές των δανειστών ναρκοθέτησαν την πορεία της κυβέρνησης όπως και η απόφαση για δημοψήφισμα.

Ζήτησε απόσυρση του δημοψηφίσματος.

Ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε ότι: «Εγώ όταν ψήφισα το Σάββατο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls. Η εντολή που έχω λάβει δεν είναι για κλειστές τράπεζες. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εκπροσωπώ τον μέσο Έλληνα, τον νοικοκύρη με τις 5.000 ή 10.000 ευρώ στην τράπεζα που φοβάται. Δεν έχω εντολή να κουρευτούν οι καταθέσεις».

Μάλιστα ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα. «Πρότεινα στον πρωθυπουργό να το ακυρώσει, στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχουν εγωισμοί. Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αυτό το δημοψήφισμα μόνο θα διχάσει» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ίδιος θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα «ανοικτές τράπεζες».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Δαμαβολίτης κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ναι. «Η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», τόνισε ο κ. Δαμαβολίτης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας. «Το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο “όχι” και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά… αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε “όχι”, τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

«Είμαι υπέρ του “ναι”», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει “ναι”».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καμμένος, διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή για το δημοψήφισμα, ζητώντας την απόσυρσή του και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθεί η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου:

«Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του” δήλωσε ο κ. Καμμένος. “Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής. Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους – Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.

Ζητώ την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας…».