«Συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Μας έθεσαν ένα τελεσίγραφο, είπαν take or leave it», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πιέσεις των δανειστών. Εξήγησε πως αν ο λαός δεν αποδεχτεί το τελεσίγραφο, η κυβέρνηση επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητώντας περισσότερα  και ανέφερε το παράδειγμα πως ακόμη και σήμερα «ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ επεσήμανε δημόσια την ανάγκη να προβλέπεται ρύθμιση του χρέους στη συμφωνία».

Η Ελλάδα δεν έφυγε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Τις διέκοψε μονομερώς το Eurogroup» όταν αρνήθηκε να συνεχίσει τη στήριξη της Ελλάδας, τη στιγμή που η κυβέρνηση ζήτησε να απαντήσει ο λαός.

«Όσο κορυφώνεται η διαδικασία η δημοκρατική και φτάνουμε προς την κάλπη, όλοι θα σπεύσουν αν υποστηρίξουν την πρόταση του ναι. Δεν θέλουν το όχι», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα έχει το ερώτημα ευρώ ή δραχμή. «Ο Ρέντσι είναι φίλος, ομοιοπαθής. Όμως, εάν κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, οι λαοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους κάνουν ό,τι και εμείς. Το tweet δεν σημαίνει ότι δεν είναι φίλος. Περιμένω να πάρει πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, εξήγησε πως είναι ανοιχτός σε κάθε νέα πρόταση από δανειστές και εταίρους. «Έχω τα τηλεφωνά μου ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και απαντώ σε όσους με καλούν», εξήγησε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα ισοδύναμα μέτρα που αντιπρότεινε η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας, σαν παράδειγμα για το ότι οι δανειστές δεν επιθυμούσαν να υπάρξει συμφωνία.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που προτείναμε κι εμείς θα έχουν υφεσιακή απόδοση. Τα καταθέσαμε όμως γιατί θέλουμε να πάμε σε συμφωνία. Μόλις τα καταθέσαμε, γιατί δεν υπήρξε συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως οι δανειστές «επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού», όπως οι συλλογικές συμβάσεις που δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

«Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας», είπε.

Ερωτώμενος για το Plan B της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «το δημοψήφισμα αφορά την αποδοχή ή μη μνημονικών μέτρων που θα οδηγήσουν σε ύφεση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε ο λαός να επιβιώσει. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί. Έχουμε περάσει και χειρότερα», τόνισε και εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κάνει «ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου ο λαός να επιβιώσει». «Περνάει από το χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη στα βασικά αγαθά, σε φάρμακα σε καύσιμα».

«Ο ελληνικός έχει περάσει στο παρελθόν δύσκολα και επιβίωσε. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί, δεν χρεοκοπούν οι χώρες».

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είπε αστειευόμενος ότι μπορεί να μην ιδρώνει το αφτί των Ευρωπαίων, «αλλά δεν ιδρώνει ούτε το δικό μου αφτί».

«Μας έκλεισαν τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες, θα φτάσουμε στις κάλπες. Την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα. Θα συμβεί αμέσως μόλις έχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα».

«Η τρίτη ηλικία να μην ανησυχεί, οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω και δεχθούμε ένα νέο μνημόνιο», τόνισε.