Μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ετοιμάζει μία σχετικά βελτιωμένη πρόταση για να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να μην βιάζεται να ακούσει την πρόταση του Ζ. Κ. Γιούνκερ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να μιλήσουν όταν θα γυρίσει ο πρωθυπουργός από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρά την χθεσινή έκρηξη κατά της ελληνικής κυβέρνησης, εμφανίζεται έτοιμος να προτείνει εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν κόκκινες γραμμές και έχουν προκαλέσει μεγάλη ένταση.

Στο Ασφαλιστικό θα προταθεί στην Αθήνα ως εναλλακτική επιλογή να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και οι υπόλοιπες αναγκαίες αλλαγές να μετατεθούν για αργότερα και μετά τις σχετικές μελέτες.

Ακόμη, δέχονται να καλυφθεί μέρος του κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το ξέσπασμα του επικεφαλής της Κομισιόν, ο οποίος κατήγγειλε την ελληνική πλευρά ότι δεν λέει την αλήθεια στους Έλληνες. Ο κ. Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου χθες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι «δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή», καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι ο ελληνικός λαός και όχι η ελληνική κυβέρνηση», η οποία λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν συμβαδίζουν με αυτά που είπε ο ίδιος στον Ελληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι του είχε πει ότι δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Συγχρόνως, ανέφερε ότι είχε προτείνει στον κ. Τσίπρα αυτές οι αυξήσεις να αντικατασταθούν με περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες.