Το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει καμία μαζική ή μεμονωμένη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Σε ανακοίνωση του υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση το 2005 και το 2007 νομιμοποίησαν 150.000 αλλοδαπούς. «Η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη» καταλήγει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κατόπιν της χθεσινής αυθαίρετης ενέργειας ομάδας αλλοδαπών, στερουμένων κάθε νόμιμου τίτλου παραμονής, να καταλάβει χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών με την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων με το ακραίο αίτημα της γενικής νομιμοποίησης των ιδίων καθώς και όλων των μεταναστών που παραμένουν παράνομα στη χώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιθυμεί να καταστήσει απόλυτα σαφές και προς πάσα κατεύθυνση ότι:

Όπως ακριβώς είχε αναφέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο ήδη από τον Μάρτιο του 2010 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα.

Αναμφισβήτητη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης δεν έχει διενεργηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση, ούτε και πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι τελευταίες τέτοιες νομιμοποιήσεις διενεργήθηκαν το 2005 και το 2007 από τη προηγούμενη κυβέρνηση, προσφέροντας μαζικά και αδιακρίτως νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Υπογραμμίζεται δε για άλλη μια φορά ότι οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 ‘Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών” δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Άλλωστε όπως είναι πλέον γνωστό οι διατάξεις αυτές αφορούν και εφαρμόζονται αποκλειστικά σε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και όχι σε αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, όπως όσοι έχουν καταλάβει τους χώρους της Νομικής Σχολής.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στην πολιτική της υπεύθυνης κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών από τη μια αλλά και της αποφασιστικής αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών από την άλλη».