Με την αποτίμηση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας ξεκίνησε τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας: «Είναι θετικό ότι συνομιλούμε, οι επαφές μας μπαίνουν σε πλαίσιο κανονικότητας, τις διαφορές μας οφείλουμε να τις επιλύουμε ειρηνικά. Έχουμε για πρώτη φορά μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο -ενδεχομένως η Τουρκία να αντιλήφθηκε ότι αυτή η πολιτική της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα-, σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές ροές και χαιρετίζουμε τη βίζα για τους Τούρκους».

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές μας και έχουμε ενισχύσει σημαντικά το πλέγμα των συμμαχιών μας για να έχουμε ευρωπαϊκή αλλά και από τις ΗΠΑ στήριξη για τα εθνικά μας δίκαια. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Για τις τουρκικές αντιδράσεις σε σχέση με τα θαλάσσια πάρκα απάντησε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για θαλάσσια πάρκα, δεν πήραμε την άδεια κανενός για να δημιουργήσουμε π.χ. της Αλοννήσου.

Θαλάσσια πάρκα θα γίνουν και δεν αφορά την Τουρκία, πόσο μάλλον αν είναι πρωτοβουλία με αμιγώς περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Για την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός».

Για τη στάση της αντιπολίτευσης απάντησε: «Έχω μπλεχτεί με την αντιπολίτευση, θυμόμουν πάντα τις δυνάμεις της Αριστεράς να είναι υπέρμαχες του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έχουν σηκώσει σημαία φθηνού πατριωτισμού. Πήγαμε στην Τουρκία, επαναλάβαμε τις θέσεις μας για τη μουσουλμανική μειονότητα, είπαμε “ναι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση”.

Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με πρόχειρες και υπερφίαλες τοποθετήσεις εξωτερική πολιτική δεν γίνεται».

Για τη Βόρεια Μακεδονία

«Λυπάμαι που ο Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του. Είχα προειδοποιήσει το 2019 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας, για την οποία διαφωνούμε, μας υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε. Το “μακεδονικός” δυστυχώς κατοχυρώνεται στη συμφωνία για -γλώσσα και εθνότητα- αυτή ήταν η διαφορά μας. Προειδοποίησα με σαφή δήλωση ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τήρηση της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μου προκαλεί εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια. Τι μας λέει, να απωλέσουμε όποιο διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων; Η πράξη αυτή αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Ο λόγος, για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος τη θέση της, έχει να κάνει με την κύρωση των μνημονίων; Δικαιωθήκαμε;

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται σε όλα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζει η αντιπολίτευση ότι θα μας στριμώξει; Δεν θέλω να σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, έχει κάνει καριέρα με τα θέματα. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει υπεύθυνος πατριωτισμός και τι σημαίνει πατριώτης στα δύσκολα».

«Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για την ακρίβεια»

«Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μόνιμη αύξηση σε μισθούς και συντάξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση λέγοντας: «Ενιαία αγορά θα πρέπει να σημαίνει και παρεμφερείς τιμές από τις πολυεθνικές. Θα στείλω επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όπου θα θίξω τα ζητήματα και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση γιατί οι πολυεθνικές τιμολογούν διαφορετικά από χώρα σε χώρα».

«Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις και συνεχίζουμε τη μάχη», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση που προτείνει μειώσεις φόρων είπε: «Αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας, μόνο ο μηδενισμός στο ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μας γυρνούσε στις εποχές που μας έβαλαν στην κρίση, έχω δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναζήσουμε εποχές χρεοκοπίας. Παντελώς ανεφάρμοστες οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν». Και συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να λέμε αχαλίνωτα ψέματα».

Για τοξικότητα: «Η αντιπολίτευση έχει ανάγει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Μας λέει να είναι αδύναμη η κυβέρνηση και εμείς σηκώνουμε το γάντι και λέμε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το ζητούμενο σήμερα. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να συνεχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε. Θα φέρουμε την επιστολική ψήφο στη Βουλή για τις εθνικές εκλογές, θα ψάξουμε να βρούμε τις 200 ψήφους, ελπίζω αυτή τη στιγμή να τα καταφέρουμε. Θα εξακολουθούμε να μιλάμε πρωτίστως για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η αντιπολίτευση δεν έχει πει τη λέξη Ευρώπη. Οι πολίτες πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα, παρά τις όποιες δυσαρέσκειες».

Για ανασχηματισμό: «Δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα», τόνισε.

Για υποψηφιότητα για τρίτη θητεία: «Η ΝΔ θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027, είμαι εν ενεργεία πρόεδρος και θέλω να κερδίσει και τρίτη 4ετία, αλλά αυτό μπορεί να εκληφθεί αλαζονικό στην παρούσα φάση. Αισθάνομαι φρέσκος και πιο έμπειρος. Πάμε για εξάντληση της 4ετίας, θα τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών. Προτιμώ να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι το αντίστροφο».

Για καταστροφές στα πανεπιστήμια: «Θα θέλαμε να υπάρξουν κάποια στιγμή αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές και σε αυτή τη λογική κινούμαστε, το θεωρώ λογικό στα πλαίσια ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Όποτε χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια, το κάνει αμέσως».

Για ασφάλεια – γυναίκες: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, έχει να κάνει με τη σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών μας, μια σημαντική καμπάνια ενημέρωσης ώστε να υπάρχουν καταγγελίες και οι γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς, το panic button λειτουργεί, αλλά δεν μπορούμε να εξαλείψουμε δυστυχώς πλήρως τα φαινόμενα. Προτρέπω τις γυναίκες να χρησιμοποιούν τους ξενώνες, γιατί πρέπει να υπάρχει ασφαλής στέγη».

Οπαδική βία: «Είμαι αισιόδοξος ότι φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας, δώσαμε την καλύτερη απάντηση ότι εννοούμε πως θα βάλουμε τάξη. Μερικές φορές υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι και συνενώνεται η βούληση της κοινωνίας με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό».

«Αύριο θα παρουσιάσουμε το ψηφιακό φροντιστήριο το οποίο θα είναι δωρεάν και θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά», τόνισε ακόμη προς το τέλος της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε επίσης πως «σύντομα, νομίζω, θα έχουμε ανακοινώσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια που θέλουν να φτιάξουν παραρτήματα στη χώρα μας».