Σε μείζον ζήτημα, που δοκιμάζει την αντοχή της τρικομματικής κυβέρνησης, εξελίσσεται η απόφαση του πρωθυπουργού για αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το δόγμα – σοκ από την πλευρά του Μαξίμου προκαλεί πολιτική θύελλα με έντονους κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και καταγγελίες για «πραξικόπημα» από την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός έλαβε μόνος του την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έτυχε στήριξης από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, προκειμένου να συζητήσουν τις κινήσεις τους για τις εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ, καλώντας τον πρωθυπουργό σε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού, πρέπει να αναβαθμιστεί αλλά πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή. Είναι απαράδεκτο να είναι κλειστή η ΕΡΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης ενώ από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την κυβέρνηση».

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σύμβολο σπατάλης και αδιαφάνειας την ΕΡΤ, ενώ έκανε λόγο για συντεχνίες κομματικών στρατών που μονοπωλούσαν τις ΔΕΚΟ. «Δεν κλείνουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η αναδιάρθρωση και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι προς το δημόσιο συμφέρον. «Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην ίδια εκδήλωση χαρακτήρισε ως «γενναία απόφαση» και δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους «στο ακέραιο το συντομότερο δυνατό».

Στην πολιτική δίνη της απόφασης του πρωθυπουργού για τη δημόσια τηλεόραση, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε την άτυπη συνάντηση της περασμένης Κυριακής των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, αν και είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την απόφαση αυτή εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξέφραζαν την έντονη διαφωνία τους, αλλά δεν φαίνεται να έθεσαν ευθέως θέμα κυβερνητικής σταθερότητας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν κάνει πίσω και ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να κλείσει, ενώ θα φέρει προς κύρωση στην Βουλή και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά το λουκέτο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν κοινή πρόταση νόμου που ανατρέπει το λουκέτο και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός και σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια του Δ. Σταμάτη να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κατεβάσουν κοινή πρόταση το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στους βουλευτές του ότι είχε ενημερώσει ο ίδιος τη Δευτέρα τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. «Δεν μου είπαν ούτε ναι ούτε όχι. Τι έπρεπε να κάνω; Να περιμένω κι άλλο;» είπε και τόνισε: «Κλείνω έναν νοσηρό οργανισμό, κατάλοιπο παλαιών κομματικών αντιλήψεων. Όποιος θέλει, ακολουθεί. Εγώ είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω».

Την ίδια ώρα, γενική απεργία διαμαρτυρίας αποφάσισε για αύριο ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ η ΑΔΕΔΥ.

ΝΕΡΙΤ το νέο όνομα της ΕΡΤ

«Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε» (ΝΕΡΙΤ- Α.Ε.) θα είναι η επωνυμία του νέου φορέα, ο οποίος θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, όπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η ΝΕΡΙΤ- Α.Ε. θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θα λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και έδρα την Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το νομοσχέδιο η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου, έπειτα από σχετική προκήρυξη.

Κατ’ εξαίρεση, ύστερα από πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, μπορεί να αναθέτει απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφο, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες, με την επιφύλαξη του κοινοτικού δικαίου.

«Σίγησε» η ΕΡΤ

Οι πομποί άρχισαν να πέφτουν διαδοχικά από χτες, στις 21:45 σε όλη την Ελλάδα, με επέμβαση των ΜΑΤ σε Αίγινα και Υμηττό.

Η ΕΡΤ ήταν διάδοχη του πρώην ΕΙΡ και μετέπειτα (με την προσθήκη της τηλεόρασης) ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως).

Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ’ έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η στιγμή που έπεσε μαύρο στις οθόνες

Την ανακοίνωση για το λουκέτο έκανε χτες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Στο μήνυμα του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη δημόσια τηλεόραση «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας».

«Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Όλα αυτά τελειώνουν σήμερα και τελειώνουν οριστικά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «θα δημιουργηθεί σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης, κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις», ενώ έκανε λόγο για διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Διαβεβαίωσε δε ότι το αρχείο θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. «Σκοπός να υπάρξει δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας. Ο νέος οργανισμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης».

«Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε, μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι έχει «τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου.

Η ανακοίνωση για το λουκέτο

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, με κεντρικό θέμα το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης.

«Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι», τόνισαν οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο, ενώ αποφάσισαν να απαντήσουν στις εξελίξεις με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ’ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ