Οι περισσότερες συμβουλές αυτοβοήθειας για το πώς να αλλάξετε τα καταστροφικά μοτίβα σκέψης επικεντρώνεται στις ίδιες τις σκέψεις, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να προβληματιστούν σχετικά με τη στάση τους και την αντικατάστασή τους με πιο εποικοδομητικές εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα «Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry» δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας επιπλέον τρόπος για να αποκτήσετε τον έλεγχό του μυαλό σας: να περπατάτε όπως ένα ευτυχισμένο άτομο.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διάθεση μας, ο τρόπος που αισθανόμαστε, επηρεάζει και τον τρόπο που περπατάμε, αλλά θέλουμε να δούμε αν ο τρόπος που κινούμαστε, επίσης, επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε», εξήγησε ο Nikolaus Troje, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen στον Καναδά και αρθογράφος της εφημερίδας.

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ο Δρ. Troje και οι συνάδελφοί του, θέλησαν να αποδείξουν ότι αν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να περπατήσουν με ένα «καταθλιπτικό» τρόπο ή με πιο ευτυχισμένο τρόπο θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.

Χρησιμοποιώντας ένα διάδρομο και ένα οπτικό σύστημα καταγραφής της κίνησης, οι ερευνητές εξέτασαν την βάδιση 47 ατόμων. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να μιμηθούν ένα καταθλιπτικό στυλ, ενώ οι υπόλοιποι κινήθηκαν με σαν ένα ευτυχισμένο άτομο. Η ταχύτητα στο περπάτημα κρατήθηκε ίση και για τις δύο ομάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη ομάδα είχε περισσότερες αρνητικές σκέψεις και διάθεση σε αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα που είχε θετική διάθεση.