Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμοδία Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το τελικό σχέδιο «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν τα Νέα, θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Το τμήματα που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2013 ήταν 386 (249 στα ΑΕΙ και 137 στα ΤΕΙ) ενώ στην τελική πρόταση θα είναι κατά δύο λιγότερα, ήτοι 384 (250 στα ΑΕΙ καιν 134 στα ΑΕΙ.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μείωση σημαντικού αριθμού φοιτητών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα εξακολουθούν να λειτουργούν στην ίδια πόλη ως τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και στη συνέχεια θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα.

Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δε θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο.
Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι φοιτητές τριών ΤΕΙ μετακινούνται σε μακρινές πόλεις: 286 φοιτητές από το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στις Σέρρες πάνε στο ομώνυμο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, 139 από το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στα Νέα Μουδανιά πάνε Μεσολόγγι και 347 από το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου στο αντίστοιχο του ΤΕΙ Αθήνας.