Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» από το υπουργείο Παιδείας, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα τμήματα του οποίου απορροφώνται από άλλα Ιδρύματα, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων που αφορούν το Ίδρυμά μας διαπιστώνεται ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Διοικούσα Επιτροπή μετά τη διαβούλευσή μας με το υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα».

«Το ανωτέρω σχέδιο περιελάμβανε συγχωνεύσεις ομοειδών Τμημάτων Ιδρύματός μας σε μια προοπτική συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχέδιο αυτό πληρούσε βασικά επιστημονικά κριτήρια βιωσιμότητας και διοικητικής ενίσχυσης των ακαδημαϊκών μονάδων, καθώς τα οκτώ Τμήματά μας συνενώνονταν σε τέσσερα με ανάλογες κατευθύνσεις των παλαιών Τμημάτων και ταυτόχρονα δεν προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις», προστίθεται.

Στο μεταξύ, κατάληψη για την Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου, αποφάσισε το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

«Στην ουσία», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συλλόγου, «απομακρύνονται από το ΤΕΙ ολόκληρες σχολές, όπως η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται το μεγαλύτερο τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, το οποίο περιλαμβάνει τμήματα με ιστορική παράδοση, συνέχεια και σημαντικότατη συνεισφορά στον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Ο Σύλλογος αναφέρει ακόμα ότι «έτσι θυσιάζονται στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων πολυέξοδες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένος εξοπλισμός, ένα ολόκληρο αγρόκτημα 1.000 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αλλά και τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η στρατηγική θέση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόσο πλησίον μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, όσο και σε απόσταση αναπνοής από τις γεωργικά και κτηνοτροφικά παραγωγικές περιοχές των όμορων νομών της Ημαθίας και της Πέλλας» .