Επί ποδός βρίσκεται όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής στη Χίο στην προσπάθεια της να ελέγξει το πύρινο μέτωπο που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν με ένταση περίπου επτά μποφόρ δυσχεραίνουν κατά πολύ την κατάσταση.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπορούν να εφοδιαστούν σύντομα με νερό εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, 79 στρατιώτες, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Άλλα 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη προστέθηκαν στην κατάσβεση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος πυροσβεστική δύναμη από τη Μυτιλήνη.

Περισσότερα από τρεις χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του politischios.gr και της της Πολιτικής Προστασίας, μόνο το 30% του πευκοδάσους του Προβατά παρέμεινε άθικτο.

Περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι το Ναυτικό φυλάκιο στον Προβατά, ενώ χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα.

Τα χωριά Λιθί και Βέσσα έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, κήρυξε μεμονωμένους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Tο Στρατόπεδο «ΠΑΠ» της Βέσσας εκκενώθηκε ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην ίδια περιοχή, που προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα  από καύσιμα του Στρατού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που απειλούνται από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά.

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασαν πολίτες στο Twitter από διάφορες περιοχές του νησιού.