Αποκλεισμένο είναι το κέντρο της Αθήνας από το πρωί της Πέμπτης λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας και των συλλαλητηρίων που πραγματοποίησαν οργανώσεις και συνδικάτα. Παρά την μεγάλη συμμετοχή κόσμου στα συλλαλητήρια, στην πράξη πραγματοποιήθηκαν τρεις ξεχωριστές πορείες προς τη Βουλή: του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και κατόπιν της ΓΣΕΕ.

Πρώτο ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή το ΠΑΜΕ, μετά από απεργιακή συγκέντρωση που είχε καλέσει στην πλατεία Ομονοίας.

Ακολούθησε η πορεία της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Της διαδήλωσης είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο. Στη συγκεκριμένη πορεία συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι.

Τελευταία έφτασε στο Σύνταγμα και τη Βουλή η πορεία της ΓΣΕΕ, η οποία ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως όπου και πραγματοποίησε συγκέντρωση. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε «ενάντια στις νέες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και στις συνεχιζόμενες επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, την φοροεπιδρομή και γενικότερα τα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα που εξαθλίωσαν οικονομία και κοινωνία».

gsse1

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που σήμερα κυβερνούν ήταν εδώ μαζί μας και έλεγαν ότι πάνω στους κοινωνικούς αγώνες θα πετύχουμε την πολιτική ανατροπή». Επίσης ανέφερε ότι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το περιτύλιγμα για να τις ικανοποιήσει.

Οι πολιτικοί που έδωσαν το «παρών» στα συλλαλητήρια

paosdsat2

Το «παρών» στα συλλαλητήρια έδωσαν και πολιτικοί, όπως ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Αλέκα Παπαρήγα στην πορεία του ΠΑΜΕ, αλλά και οι Βαλαβάνη και Δημήτρης Στρατούλης στο μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας.

Τα… εμπνευσμένα πανό

Την εμφάνισή τους έκαναν επιπλέον και ενδιαφέροντα πανό, όπως ένα μπλε με μια νυχτερίδα που συμβολίζει την Ευρώπη και το μήνυμα «Η Ευρώπη αποκαλύφθηκε». Πανό της ΠΟΕΔΗΝ απεικόνιζε τον Τσίπρα και υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ έγραφε «Δοξάστε τους» και «Στου κουφού (επίτηδες) την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα). Κάτω από τη φωτογραφία του Τσίπρα υπήρχε η λέξη «Μαυρογιαλούρος», ενώ κάτω από του Πολάκη αναγραφόταν «Το παλικάρι της φακής».

syyadrar5

syyadrar8

Φυσικά δεν έλειψαν και πιο συνηθισμένα πανό και πλακάτ με αιτήματα όπως «Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους – Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Έξω ΕΕ-ΔΝΤ – Διαγραφή χρέους», «Όχι στο νέο εργασιακό νόμο και στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων», κ.α. Μεταξύ όλων αυτών, ξέφυγε βέβαια κι ένα… «Σ’ αγαπώ Ειρήνη», γραμμένο στο ταμπούρλο διαδηλωτή!

syyadrar12

Το κυκλοφοριακό μπλακ άουτ

Καθώς το κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστό λόγω των συλλαλητηρίων, επικράτησε κυκλοφοριακό μπλακ άουτ. Αποτέλεσμα οι οδικές αρτηρίες που καταλήγουν στο κέντρο να «φρακάρουν», προκαλώντας τα νεύρα των οδηγών.

Χαρακτηριστική η εικόνα από τη Λεωφόρο Συγγρού στο ρεύμα προς Αθήνα. Τα αυτοκίνητα σχημάτισαν τεράστιες ουρές, καθώς η τροχαία εξέτρεπε την κίνηση στο τέλος της Συγγρού, μιας και το Σύνταγμα ήταν κλειστό λόγω της διαδήλωσης.

fdsgy

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα συλλαλητήρια…

pameomonoia3 poromeoa1 poromeoa2 poromeoa3 poromeoa5 pameomonoia1 pame14 pame12 pame11 pame10 pame7 pame1 pame2 pame3 pame4 pame5 kadoaoday6 kadoaoday4 kadoaoday2 kadoaoday1 aodaidy3 aodaidy1 poreiivoasi12 poreiivoasi10 poreiivoasi8 poreiivoasi6 poreiivoasi5 poreiivoasi3 poreiivoasi2 adoau4 adoau3 adoau2 adoau1 aouisdae6 syyadrar13 syyadrar10 syyadrar9 syyadrar7 syyadrar6 syyadrar4 syyadrar1 paosdsat9 paosdsat7 paosdsat5 paosdsat3 iuytdard3 iuytdard1 gsse3

 

 

 

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος