Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ένα νέο σχέδιο με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της ΕΕ, η Ελλάδα, θα πάρει λεφτά για ανθρωπιστική κρίση.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα προτείνει σήμερα έναν κανονισμό σχετικά με την παροχή έκτακτης βοήθειας εντός των συνόρων της ΕΕ, αντίθετα με τους συνήθεις κανόνες που επιτρέπουν ανθρωπιστική βοήθεια μόνο για χώρες εκτός ΕΕ.

«Για πρώτη φορά έχουμε κινητοποιήσει πόρους, νομοθεσία και χρήματα που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να δράσει και εντός της ΕΕ, όχι μόνο σε κρίσεις στον Τρίτο Κόσμο», δήλωσε χθες  ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 700 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ευρώπη «ιδιαίτερα σε χώρες της ΕΕ κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων».

Για το 2016 θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη και συμπλήρωση των δράσεων των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών.

Επιπλέον 200 εκατομμύρια θα πρέπει να διατεθούν το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.