Τι διαπίστωση ότι η προσφυγική κρίση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, φέρνοντας την ΕΕ αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της κάνει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Münchau.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα υπάρχει παρασκηνιακή διπλωματία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, αλλά το κλίμα στο Βερολίνο δεν είναι καλό.

«Οι πρόσφυγες βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Ορισμένοι μπορεί να φύγουν για την Ιταλία με βάρκα. Όταν αυτοί που θα επιβιώσουν από το ταξίδι φτάσουν εκεί, θα περίμενα η Σλοβενία, η Ελβετία και η Γαλλία να κλείσουν τα δικά τους σύνορα. Στο σημείο αυτό, δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούμε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των επικεφαλής των κυβερνήσεων είναι ένα πολιτικό σώμα που λειτουργεί» γράφει η εφημερίδα.

Μάλιστα επισημαίνει ότι η προσφυγική κρίση που ξεφεύγει από τον έλεγχο θα μπορούσε να οδηγήσει την ψήφο στο βρετανικό δημοψήφισμα και δεν υπάρχει τρόπος η ΕΕ να καταφέρει να χειριστεί δυο τέτοιου μεγέθους ταυτόχρονα σοκ.

«Δεν περιμένω ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο, όμως δεν είναι και απίθανο» γράφει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι: «Ο πληθυσμός της ΕΕ που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια θα μπορούσε άνετα να απορροφήσει 1 εκατ. πρόσφυγες ετησίως. Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνο του, ούτε καν η Γερμανία».

Κατά τον ίδιο η ΕΕ κινδυνεύει από τέσσερα «ρήγματα»:

Το πρώτο είναι μια διάσπαση βορρά-νότου λόγω των προσφύγων. Το επωνομαζόμενο σύστημα Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση, στο οποίο συμμετέχουν 26 ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να αρθεί επ’ αόριστον ή να γίνει μια «μίνι βερσιόν» του, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες της Μπενελούξ. Η Ιταλία δεν θα συμμετέχει.

Ένα δεύτερο «ρήμγα» βορρά-νότου αφορά το ευρώ. Εκεί τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Το τρίτο, είναι ένα χάσμα ανατολής-δύσης. Θα θελήσουν οι ανοικτές κοινωνίες της δυτικής Ευρώπης να συνδεθούν σε μια όλο και πιο στενή ένωση με τύπους σαν τον κ. Ορμπάν ή τους άλλους εθνικιστές της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης;

Τέλος, υπάρχει το Brexit. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.