Αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την επιστροφή της τρόικας μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η αξιολόγηση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ το κλίμα θα φανεί από το σημερινό Euroworking Group.

Πλέον υπάρχει αλλαγή στάσης Ευρωπαίων υπέρ της Ελλάδας η οποία συνδέεται και με τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για το Προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι εφόσον η τρόικα επιστρέψει σύντομα η αξιολόγηση θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα των Καθολικών.

Απόψε ο πρωθυπουργός θα δώσει τηλεοπτική συνέντευξη Star όπου αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την οικονομία και το προσφυγικό.

Αλλαγή στάσης καταγράφεται και από τη Γερμανία. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ’ επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η DW,  στους στόχους της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να αυξηθεί η πίεση προς τους ευρωπαίους εταίρους έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις 7 Μαρτίου.