Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στη Μυτιλήνη ολοκλήρωσε τη δεύτερη αποστολή του με σκοπό την ενίσχυση παιδιών προσφύγων και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Περίπου 40 ενήλικες βαθμοφόροι από όλη την Ελλάδα, και φυσικά από τη Λέσβο, χάρισαν χιλιάδες χαμόγελα σε παιδιά στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων. Και για μια ακόμα φορά συγκέντρωσαν τόνους σκουπιδιών δίνοντας αισιοδοξία στη δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία της Λέσβου που συνεχίζει να είναι αλληλέγγυα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες στη Λέσβο.

«Συντείναμε με τις πράξεις μας στην κοινωνική συνοχή. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές που έκαναν όλους μας να αισιοδοξούμε για τον τόπο και το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που μάλιστα συμμετείχε στην αποστολή, Θοδωρής Κεφαλάς.

Για δεύτερο λοιπόν συνεχές Σαββατοκύριακο οι πρόσκοποι έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους «να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση». Δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα ήρθαν στη Μυτιλήνη στήριξαν έμπρακτα το έργο των τοπικών αρχών και των κοινωνικών οργανώσεων προς τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται και καταφθάνουν στη Λέσβο αλλά και προς την τοπική κοινωνία.

Με πρωτοβουλία της Γενικής Εφορείας των Ελλήνων Προσκόπων και την στήριξη του δήμου Λέσβου και της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου» πραγματοποίησαν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης εκατοντάδων παιδιών προσφύγων στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ. Αλλά και στον καταυλισμό μεταναστών και στους χώρους διαμονής ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στη Μόρια όπως και στο λιμάνι της Μυτιλήνης .

Επίσης, πραγματοποίησαν δράση καθαρισμού και αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης του άλσους της πόλης της Μυτιλήνης από του Απελή μέχρι τα Μπλόκια όπου είχε δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης σκουπιδιών από δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερα, ας σημειωθεί ότι συγκεντρώθηκαν σκισμένες βάρκες και σωσίβια από τις αποβιβάσεις εκεί μεταναστών και προσφύγων από τα απέναντι παράλια.