Ξεκινάει σήμερα και επίσημα τη λειτουργία της η Υπεύθυνη Αρχή, που θα συντονίζει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την πιστοποίηση για τη διαχειριστική της επάρκεια. Η πιστοποίηση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 30 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις σχετικές με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η οποία αναμένεται μέχρι αύριο.

Η Υπεύθυνη Αρχή ή Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι η αρχή- ομπρέλα που συντονίζει τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές και απευθύνει τα αιτήματα πληρωμών προς την Κομισιόν.

Σήμερα η Υπεύθυνη Αρχή ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο πιστοποίησής της από την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τη διαχειριστική της επάρκεια (στο δεύτερο και τελευταίο ζητούνται επιμέρους βελτιώσεις) και αμέσως κατατίθεται αίτημα για την εκταμίευση της προκαταβολής.

Όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Υπεύθυνης Αρχής, Γιώργος Καρατζόγλου, η Υπεύθυνη Αρχή υπήρχε ήδη ως δομή του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο όλες οι Αρχές θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου και να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές, όπου χρειάζεται.

Μετά την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων η πρώτη μέριμνα της Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Καρατζόγλου, θα είναι «να προκηρύξουμε τη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας που υπάρχουν για να μην επιβαρύνουν πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία νέων, ώστε να φτάσουμε τις 2.500 θέσεις φιλοξενίας που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Άλλες δράσεις που θα προκηρυχθούν είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός νέου, πιο ευέλικτου, πλαισίου επιτροπείας για τους ασυνόδευτους ανήλικους, η συγκρότηση ενός μητρώου μεταφραστών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των αρχών, η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης και των εθελούσιων επιστροφών και η προκήρυξη δράσεων ένταξης, όπως πρόσβαση σε δομές υγείας, σίτιση, κ.α. Όλες οι δράσεις, που έχουν ήδη περιγραφεί, θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 470 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ασύλου και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Αποκλείεται, όπως τονίζει ο κ. Καρατζόγλου, η χρηματοδότηση έκτακτων δράσεων, για τις οποίες η Κομισιόν έχει εγκρίνει τη διάθεση πόρων ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης της Υπεύθυνης Αρχής θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές, που στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016. Πρόκειται για την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (υπήρχε ήδη ως δομή και είναι στελεχωμένη με 53 άτομα), τη διαχειριστική αρχή της Υπηρεσίας Ασύλου, που υπήρχε αλλά χρειάζεται αναδιάρθρωση και την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ) του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που βρίσκεται στο πιο ανώριμο στάδιο, γιατί ιδρύθηκε ως νέα δομή. Η τελευταία αρχή, υπεύθυνος της οποίας θα είναι ο Γιώργος Καρατζόγλου, δεν έχει προλάβει να στελεχωθεί λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκε με την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα πάντως με το οργανόγραμμα που είναι έτοιμο, θα απασχολήσει 40 άτομα.