Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη και πλέον ο στρατός αναλαμβάνει δράση. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη στρατιωτική δράση εναντίον δουλεμπόρων στη Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα ο Αυστριακός Καγκελάριος Β. Φάιμαν ανακοίνωσε ότι στέλνει το στρατό στα σύνορα με την Ουγγαρία για να ελέγξει τους πρόσφυγες που περνούν στην Αυστρία. Ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύναμη 2.200 στρατιωτών.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις αυτές έρχονται μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι κλείνει τα σύνορα με την Αυστρία και επαναφέρει τους ελέγχους.

Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) δήλωσε ότι αριθμός ρεκόρ αιτούντων άσυλο έχει διασχίσει τη Μεσόγειο το 2015 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, 432.761 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό για το 2014.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων, όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, καταγράφηκε στην Ελλάδα (309.356) και την Ιταλία (121.139).

Συνολικά 2.748 αιτούντες άσυλο έχασαν τις ζωές τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, με το γαλλικό πρακτορείο να επισημαίνει πως το κανάλι της Σικελίας είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στο μεταξύ ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να οικοδομήσει πάνω στην αύξηση της συμπάθειας για τους πρόσφυγες υιοθετώντας περιεκτικές πολιτικές ώστε να διευρυνθούν οι μεταναστευτικές δίοδοι.

Ο Ζέιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν, σε μια ομιλία με την οποία άνοιξε τις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κάλεσε να σταματήσει η κράτηση και η κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα των παιδιών, που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις σε χώρες όπως η Συρία.

«Χρειαζόμαστε διευρυμένες διόδους τακτικής μετανάστευσης και επανεγκατάστασης – δύο μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους θανάτους και να περιορίσουν την παράνομη διακίνηση», είπε ο Ζέιντ ενώπιον του συμβουλίου το οποίο αποτελείται από 47 μέλη και συνεδριάζει στη Γενεύη.