Υλικά

  • 1 μικρό ποτήρι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη η θρυμματισμένο στο μίξερ ή στο γουδί)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του τσαγιού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι μπύρας
  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι
  • 1 κιλό αλεύρι απλό
  • Για την επικάλυψη
  • 1/2 κιλό καρύδια τριμμένα αναμειγμένα με ζάχαρη και κανέλα
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε όλα τα κύρια συστατικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια, σε μίξερ μέχρι να αναμιχθεί καλά.
  2. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια πλαστική και προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι να επιτευχθεί η κατάλληλη ζύμη για το ψήσιμο.
  3. Καλούπι, το κλασικό καλούπι στα μελομακάρονα είναι οβάλ, περίπου 6×3 εκατοστά, για διακόσμηση εάν έχουμε ένα κρυστάλλινο πιατάκι του γλυκού με σχέδια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν σφραγίδα πιέζοντας τη βάση του απαλά πάνω στο μελομακάρονο.
  4. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα στο φούρνο πάνω σε λαμαρίνες επικαλυμμένες με λίγο λάδι, ψήνουμε σε 180 βαθμούς μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν απαλό χρυσό καφετί χρώμα.
  5. Ενώ τα μελομακάρονα μαγειρεύονται προετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με σιγανό βρασμό.
  6. Όταν το σιρόπι γίνει παχύρρευστο είναι έτοιμο για το πασπάλισμα.