Μια διαφορετική εκδοχή για την υπόθεση αντικατάστασης του Γιάννη Βαρουφάκη έδωσε σε συνέντευξή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως ήταν ο ίδιος που πρότεινε να υπάρχει «ένας εκπρόσωπος που μιλάει απευθείας με τον πρωθυπουργό» και πως αυτό συμφωνήθηκε με τον κ. Τσίπρα το Σαββατοκύριακο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε αρχικά «καλή είδηση» τον ορισμό ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αν και -όπως διευκρίνισε- δεν λύνει από μόνο του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup.

«Είχα επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς η διαδικασία πέραν των σύνθετων συνομιλιών για το περιεχόμενο, πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Χρειαζόμαστε αρκετούς υπουργούς. Όχι μόνο τον υπ. Οικονομικών, αλλά και τους υπουργούς Οικονομίας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών. Το εύρος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγάλο», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL Nieuws και προσέθεσε:

«Είπα ότι θα βοηθούσε αν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που μιλάει απευθείας με τον πρωθυπουργό. Αυτό το συμφωνήσαμε το Σαββατοκύριακο».

Τους τελευταίους δύο μήνες, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα «κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω». Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της: «Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν το χρόνο για κάτι τέτοιο», συνέχισε.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χαλάρωσε τους κανόνες της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη στην Αθήνα. «Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως, αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες», δήλωσε. Όμως προειδοποίησε πως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ που δημοσίευσε το Mega…