Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία προκειμένου να βγει από το σπιράλ χρέους στο οποίο βρίσκεται, μετά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ που σταματάει να δέχεται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα, εξετάζει με άρθρο της η Deutsche Welle, υπό τον τίτλο «Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα;».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πάει στη Μόσχα στις 9 Μαΐου και να συζητήσει ένα ενδεχόμενο πακέτο βοήθειας, μετά και το σήμα που δόθηκε σήμερα με την τηλεφωνική επικοινωνία Αθήνας-Κρεμλίνου.

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έχει αναθερμάνει τις θεωρίες ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να παρέμβει προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας, καθώς η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να διαφωνεί με τους πιστωτές της, την τρόικα.

Η προοπτική στενότερων δεσμών μεταξύ Αθήνας και Μόσχας είναι πιθανόν να προκαλέσει την κινητοποίηση τόσο στις Βρυξέλες, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα. Μια τέτοια κίνηση έρχεται σε αντίθεση με την επιλογή της Ευρώπης να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή την υπόθεση της Ουκρανίας, που είχε μάλιστα προκαλέσει την αντίδραση του υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Επίσης, παραμένει ασαφές πώς ακριβώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, δεδομένου ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, μετά από μήνες που βρίσκονται σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις, επισημαίνει η Deutsche Welle.