Το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 ές 5 τοις χιλίοις επανέφερε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει νέα επώδυνα νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, τα οποία μπαίνουν σήμερα επιτακτικά στο τραπέζι των επαφών που θα έχουν οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει συναντήσει τις αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών, των τραπεζών, ενώ αρνητική φαίνεται να είναι και η τρόικα.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ και θα διευκόλυνε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πόρους για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επιτυγχάνοντας εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος και 1% από λοιπές πηγές -μεταξύ των οποίων μέτρα τα οποία προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Αν τελικά εφαρμοστεί το σχέδιο προβλέπει χαμηλότερο φόρο γι τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και υψηλότερο για συναλλαγές στο γκισέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και πρόταση αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Αν θα επιτευχθεί αυτό, θα κριθεί όπως εκτιμούν την Παρασκευή.

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στόχος της είναι να παραμείνει το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.