Στο τραπέζι παραμένουν τα σενάρια για επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού σε περίπτωση που οι δανειστές αντιδράσουν έντονα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που προβλέπει αύξηση στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ εκτινάσσει τις εισφορές για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εξετάζονται τρία σενάρια:

-επιβολή τέλους 1‰ σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης άνω των 700 εκατ. ευρώ.

-επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

-εξαίρεση από το τέλος των μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα περιόριζε τα έσοδα σε 300 εκατ. ευρώ.

Ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν ότι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία και τάσσονται υπέρ της αύξηση των εισφορών.

Συγκεκριμένα υπέρ της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά υπό προϋποθέσεις, και κατά της επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές τάσσεται η ΕΣΕΕ. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας θεωρεί ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι η λιγότερο επώδυνη λύση.

Αν και η ΕΣΕΕ είναι ανοικτή στη συζήτηση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, διότι όπως υποστηρίζει κάτι τέτοιο θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ μια τέτοια απόφαση θα λειτουργήσει αντίρροπα προς την πρόθεση για αύξηση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η ίδια χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο ως «φόρο υπέρ τρίτων» ενώ σημειώνει πως δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές αν η επιβολή του τέλους θα αφορά όλες τις συναλλαγές (πχ ανάληψη από τα ΑΤΜ, internet banking κ.λπ.) ή όχι.