Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντικατασταθεί το μέτρο που έβαλε στο μνημόνιο για να μειώσει τον ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας.

Πληροφορίες λένε ότι τα ισοδύναμα τελούν υπό την έγκριση των εταίρων και για αυτό ο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή – και όχι την κατάργηση – του μέτρου που αφορά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ήδη βρεθεί η δέσμη των ισοδύναμων μέτρων από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα αντίστοιχα εκείνων που είχαν προβλεφθεί ως εισπράξεις από το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα πρέπει πρώτα να τεθούν υπόψη των εταίρων και να εγκριθούν από αυτούς.

Στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στους δανειστές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων – σύμφωνα με πληροφορίες – μέτρα για έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, σε ενδοομιλικές συναλλαγές και σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και φόροι στις εταιρείες ηλεκτρονικών στοιχημάτων και αυτοκινητόδρομων.

Ταυτόχρονα δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εκπαίδευση. Δηλαδή να μπει 23% στα σχολεία και 13% στα φροντιστήρια.

Συνολικά ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις. Η Ν.Δ. χαρακτήρισε την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση «έμπνευση του κ. Τσίπρα», τον οποίο και κάλεσε «να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ν.Δ.». Για συνεχείς παλινωδίες, αναβολές και επικοινωνιακά τρικ έναντι ενός πολύ σοβαρού ζητήματος κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενο σε «ιδεοληπτικές εμμονές». Το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τις ιδεοληψίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, προσθέτοντας ότι «η μείωση της συνεχιζόμενης κρατικής σπατάλης αφήνει πολλά περιθώρια για λύσεις, αρκεί να το θέλουν».