Mε τη συνάντηση των επικεφαλής των πιστωτών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ιδιωτικοποιήσεις, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών για την τριετή συμφωνία και οι δύο πλευρές θα συναντηθούν και αύριο Τετάρτη προκειμένου να προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων.

Οι δύο συναντήσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια αυτή να ψηφιστεί έως τις 18 Αυγούστου. Αν δεν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα θα εκταμιευθεί με προϋποθέσεις, ένα ακόμη δάνειο – γέφυρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ύψους 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό θέλει να το αποφύγει η κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία στις 18 Αυγούστου» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν άνθρωποι-μέσα και έξω-που δεν θέλουν συμφωνία».

«Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας» είπε στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε έως τις 18 Αυγούστου να κατατεθεί το κείμενο στη Βουλή.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε, πάντως, πως προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των εταίρων, προσθέτοντας πως η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία οι πιέσεις αυξάνονται.

Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που, σε συνεργασία με εγχώριους κύκλους, θέλουν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν άνθρωποι – μέσα και έξω – που δεν θέλουν συμφωνία. Μιλάω για ισχυρούς κύκλους που θέλουν τη χώρα εκτός ΕΕ για οικονομικούς λόγους», είπε, κάνοντας λόγο για «λόμπι δραχμής» που αποτελείται από «ξένα συμφέροντα διαπλεκόμενα με ντόπια συμφέροντα».

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα ασχοληθούμε σήμερα για το πότε θα γίνουν.

«Είναι λάθος να σχεδιάζουμε τώρα πολιτικές εξελίξεις. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Κληθείσα να απαντήσει σε ερωτήματα για το αν η χώρα θα πάει σε εκλογές, σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών κατά την ψηφοφορία επί της επικείμενης συμφωνίας, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει».

«Οι εκλογές είναι πιθανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα πρέπει να ασχοληθούμε με το πότε θα γίνουν», πρόσθεσε.

Η κ. Γεροβασίλη απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού πολυκομματικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι «το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα δεν θα το φέρουμε από το παράθυρο στο προσκήνιο».

Η ίδια ανακοίνωσε, επίσης, ότι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.