Όλο και πιο κοντά στον «εφιάλτη» του τρίτου πακέτου «προαπαιτούμενων μέτρων» έρχεται η κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι το σενάριο της «ολικής συμφωνίας» για ψήφιση ως τις 20 Αυγούστου κρίνεται μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, καθώς αυξάνονται οι«επικίνδυνες» ψηφοφορίες στη Βουλή και μεγαλώνει ο κίνδυνος να χαθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών.

Άλλωστε από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει πως αν η συμπολίτευση πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές, τότε ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το κουαρτέτο ζητά οι αλλαγές ειδικά στο ασφαλιστικό, τουλάχιστον η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας ανά έτος να περάσουν άμεσα από τη Βουλή και η κυβέρνηση θέλει να περάσει τις αλλαγές μαζί με τη συμφωνία για την τριετή παράταση.

Ωστόσο αύριο Τετάρτη κλείνει η πρώτη διαπραγμάτευση και εκεί θα ξεκαθαρίσει αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα σε λίγες μέρες. Μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων, με την ολοκλήρωση του α’ κύκλου των συζητήσεων, θα υπάρξει την Τετάρτη, κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα έχει προηγηθεί την Τρίτη στις 13.30, η συνάντηση των δύο κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων).

Νωρίτερα την Τρίτη (στις 12.00) θα συζητηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά θέματα.