Απορρίψαμε την πρόταση των δανειστών γιατί δεν έδινε ελπίδα, τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αποπομπή του από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

O έλληνας υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι δεν κρίναμε ότι έχουμε εντολή να δεχθούμε τέτοιο πακέτο, που επεκτείνει την κρίση αλλά δεν έχουμε και εντολή να απορρίψουμε την πρόταση.

«Δεν μας πρότειναν βιώσιμη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. «Το πακέτο που μας πρότειναν οι θεσμοί ήταν βαθιά υφεσιακό. Αυτή η πρόταση δεν θα περνούσε από τη Βουλή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις τεχνικές αντιφάσεις από τις οποίες έπασχε η πρόταση των πιστωτών. «Οι αριθμοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν», είπε και πρόσθεσε: «Θέσαμε το ερώτημα αν χρησιμοποιήσουμε το 1,9 δισ. ευρώ για άλλον σκοπό τι θα γίνει με τις τράπεζες και μας είπαν ότι θα αντικατασταθούν από τον EFSF».

Καταλήγοντας ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την απόφαση της ευρωομάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η σημερινή απόρριψη της επέκτασης της συμφωνίας, αυτή η αποτυχία του Eurogroup, θεωρώ ότι κάνει μόνιμο κακό και μόνιμη ζημία στην αξιοπιστία του Eurogroup σαν έναν θεσμό μιας ένωσης δημοκρατικών εταίρων, που πασχίζουν για το κοινό τους συμφέρον».