Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912-1990) από την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, διοργανώνει το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με 120 έργα του ζωγράφου, στη μνήμη των 20 χρόνων από τον θάνατό του. Οι πίνακες προέρχονται από το Μουσείο Σπυρόπουλου, που σύντομα θα μεταστεγαστεί από το σπίτι-εργαστήριο του ζωγράφου στην Εκάλη, σε ιδιόκτητο τριώροφο διατηρητέο, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη.

Από τα 2.500 έργα του Σπυρόπουλου που έχουν εντοπιστεί σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, έχει καταλογογραφήσει τα 1.700, ενώ στην κατοχή του, το Μουσείο Σπυρόπουλου, έχει 300 πίνακες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιαστεί η τρίτη μονογραφία για τον ζωγράφο, βασισμένη στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Γιάννης Παπαϊωάννου, στο ΕΜΠ.

Για το έργο του τιμημένου με το βραβείο Μπιενάλε Βενετίας το 1960 Γιάννη Σπυρόπουλου, το βράδυ των εγκαινίων θα μιλήσουν οι Γιώργος Σορτίκος – πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σπυροπούλου, Όλγα Δανιηλοπούλου – κριτικός τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου – διευθύντρια του Ινστιτούτου Μελετών Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου – διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης – επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Έφη Στρούζα – κριτικός-ιστορικός τέχνης.