Η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε το Μεγάλο Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Την θλιβερή είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Η Αννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη και από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, γύρισε κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό. Εκεί πρωτοσυνάντησε και τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ήταν στην ίδια τάξη.

Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή υπήρξαν βασικά μέλη στο Ελεύθερο Θέατρο -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε αλλά έγραφε και το σενάριο ενώ έκανε και πολλές διασκευές σε ξένα έργα.

Μια απο αυτές ήταν και το Έκτο Πάτωμα. Το έργο ήταν μια διασκευή στο πρωτότυπο ομώνυμο έργο του Ελβετού συγγραφέα Αλφρέντ Ζερί που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1937.

Η αείμνηστη ηθοποιός το διασκεύασε μαζί με τον Πλάτωνα Μαυρομουστακάκο στις αρχές του ’90, 1991-92, και το ανέβασε στο θέατρο Περοκέ με τεράστια επιτυχία.

Η μουσική ήταν του Σταμάτη Κραουνάκη με στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και ο θίασος απλά η αφρόκρεμα τότε του ελληνικού θεάτρου με Άννα Παναγιωτοπούλου, Χρήστο Βαλαβανίδη, Ελένη Γερασιμίδου, Νένα Μεντή, Κατιάνα Μπαλανίκα, Έρρικα Μπεγιέτη, Γιώργο Νινιό, Στέλιο Μάινα, Σοφία Ολυμπίου, Τάσο Χαλκιά, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Κώστα Μπάση, Πάνο Ρεντούμη και Βασίλη Λαζαρίδη.

Η υπόθεση του έργου είναι διαχρονική.

Τέλη δεκαετίας του ’30 σε μια λαϊκή πολυκατοικία στο Παρίσι εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπου στο 6ο πάτωμα ζουν οι εκπρόσωποι των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Στην ηθογραφία αλλά συνάμα κωμωδία του Ζερί μάς αποκαλύπτεται η καθημερινότητα τους και ξεδιπλώνονται οι έρωτες τους, οι ζήλιες, οι καυγάδες τους, τα όνειρα που κάνει ο καθένας για τη ζωή του. Όνειρα που συνήθως αποδεικνύονται αυταπάτες, αλλά που τους δίνουν δύναμη να αντέξουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς. Μέσα από την εξέλιξη του έργου, οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι πάνω και πέρα από τα όνειρα –που σχεδόν ποτέ δεν γίνονται πραγματικότητα– υπάρχει η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η αίσθηση ότι παραμένουμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε δυσκολία. Ότι μόνο μέσα από την ειλικρινή συμπόρευση μπορούν να βγούνε αληθινοί νικητές στο άνισο αγώνα της ζωής.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ερμηνεύει την Ζερμαίν Λεσκαλιέ που είναι μια διανοούμενη αλλά έχει σαν βασική της ασχολία το κουτσομπολιό. Παρόλα αυτά προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα, διότι είναι παντρεμένη με τον Μαξ, τον καλλιτέχνη, με το «Κ» κεφαλαίο.

Σε ένα σημείο της παράστασης η ηθοποιός τραγουδά.

Δείτε το βίντεο

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, ερμηνεύει η Άννα Παναγιωτοπούλου

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ STAR

Να ξέρετε πως κάποτε Τυχαία εντελώς

Κινδύνεψα στον δρόμο μου Να γίνω ηθοποιός

Δεν πήγαινα γυρεύοντας Δεν είχα τέτοια βλέψη

Μα βρέθηκε ένας άνθρωπος Ψηλός ξανθός και σέξι

Μου είπε είστε όμορφη Και τρε φωτογενής

Ορίστε και η κάρτα μου Ματίας Εντενίς

Δεν πήγα όμως έφυγα Και μ ένα ψέμα ξέφυγα

Θυμήθηκα την μάνα μου Που μούλεγε «Ζερμέν Με γούνες και σατέν

Ταστέρια αυτά που λάμπουνε Στα εξώφυλλα, είναι ψεύτικα

Κι αφού περάσει η δόξα τους Τις νύχτες ίσως κλαιν»

Δεν ξέρω αν ήταν έξυπνο Για μένα ή κουτό

Αλλά τον Μαξ που γνώρισα Μου ήταν αρκετό

Το «Έκτο Πάτωμα» έχει διασκευαστεί πολλές φορές από ελληνικούς θιάσους και έχει παιχτεί με επιτυχία αρκετές φορές έως σήμερα.