Με την πινέζα στον εκλογικό χάρτη της ΝΔ να μένει σταθερά στη Βόρεια Ελλάδα ο πρωθυπουργός από την καρδιά της Μακεδονίας – όπου περιόδευσε – σε Ημαθία και Πέλλα έστειλε τα πολιτικά μηνύματα ενόψει των ευρωεκλογών εστιάζοντας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβερνώσα παράταξη είναι η μόνη σοβαρή πατριωτική δύναμη ευθύνης.

Τα προκλητικά “φάλτσα” της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και η κριτική που δέχθηκε για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας φέρνουν τα εθνικά θέματα στην πρώτη γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τα Σκόπια να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών ξεκαθαρίζοντας ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”, διαφορετικά η χώρα μας θα γυρίσει την πλάτη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Μελετώντας διεξοδικά τις δημοσκοπήσεις στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναλύουν την κινητικότητα των ψηφοφόρων και συγκρίνουν με βάση των αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023 πως μετατοπίζεται το εκλογικό σώμα. Με τη στροφή της ΝΔ στο κέντρο φαίνεται ότι απώλεσε μερίδα ψηφοφόρων από τα δεξιά και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο επαναπατρισμού τους επιχειρώντας να καταδείξει με επιχειρήματα ότι οι πολίτες εξαπατήθηκαν από κάλπικες υποσχέσεις. «Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς “τουρκοφάγοι”.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να σηκώνει κανείς τους τόνους, να ερεθίζει την κοινή γνώμη, να συναρπάζει τα πλήθη και μετά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πολιτικών του» είπε χαρακτηριστικά «δείχνοντας» προς Ελληνική λύση και Νίκη χωρίς όμως να κατονομάζει.

Η ακτινογραφία των μετρήσεων

Η αναρρίχηση του Κυριάκου Βελόπουλου στην 4η θέση απειλώντας το ΚΚΕ σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός την Δευτέρα θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη επιστρέφοντας στη Μακεδονία μέσα σε λίγα 24ωρα.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης αυτής θα είναι το εμβληματικό έργο για την πόλη, το Μετρό καθώς θα παραστεί στην παρουσίαση της μελέτης ανάπτυξής του. Επίσης, η 4η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ, σε μια περιοχή που οι εξαγωγές αποτελούν κορυφαία οικονομική δραστηριότητα, με εθνική επιρροή ενώ θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δήμαρχο τον Στέλιο Αγγελούδη.

Τα προηγούμενα 24ωρα τρεις δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας και «έβγαλαν» είδηση. Alco, Pulse και Marc παρουσίασαν τα στοιχεία των ερευνών τους τα οποία αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο όσα έχουν αναδείξει και οι προηγούμενες αλλά πλέον στο επίκεντρο είναι η μάχη που δίνεται για την 4η θέση ενώ αγώνα δρόμου για να ξεπεράσουν το 3% δίνουν τα μικρότερα κόμματα με τα κοινοβουλευτικά (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) να συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να το ξεπεράσουν ενώ πολύ κοντά βρίσκονται ΜέΡΑ25, Φωνή Λογικής και Δημοκράτες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό που φέρεται να συγκεντρώνει η ΝΔ είναι κοντά στο 33%, το οποίο έχει θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί κάπου κοντά στο 15%, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό πάνω από το 12%.

Όσο για την 4η θέση, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκόποι μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η μάχη θα δοθεί για την τέταρτη θέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «μετριέται» μεταξύ 9 και 11% και το ΚΚΕ μεταξύ 8 και 10%.