Το Γιαγκίνηδες προέρχεται από την μικρασιατική λέξη «γιαγκίνι» που κυριολεκτικά σημαίνει φωτιά – πυρκαγιά, ενώ στα ρεμπέτικα τραγούδια χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά για να υποδηλώσει την ερωτική κάψα. Και αυτό το όνομα επέλεξαν δύο νεαροί μουσικοί, ο Σπύρος Ζήσης και ο Παναγιώτης Σικλαφίδης για το σχήμα τους, όταν ως φοιτητές ξεκίνησαν να οργώνουν τους δρόμους, αλλά και τα social media, συστήνοντας το ρεμπέτικο τραγούδι σε νεότερες γενιές.

Όπως αναφέρουν στο Newsbeast.gr, γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο μέσω κοινών γνωστών που γνώριζαν ότι και οι δύο έψαχναν να κάνουν ένα μουσικό σχήμα. Το όνειρό τους πήρε σάρκα και οστά και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να κάνουν το ρεμπέτικο – λαϊκό τραγούδι αγαπητό στον νεαρόκοσμο, αποκτώντας φανατικό κοινό που τους ακολουθεί πλέον πιστά, ενώ κομμάτια τους όπως η «Καταφερτζού» και το συγκινητικό «Αντάμης» έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο.

Για τον Παναγιώτη, η αγάπη του για το ρεμπέτικο προέκυψε από νωρίς καθώς του τράβηξε την προσοχή, σε σχέση με άλλα παρακλάδια της ελληνικής μουσικής, όταν μάθαινε να τα παίζει στο μπουζούκι από μικρός. Για τον Σπύρο προέκυψε στα φοιτητικά χρόνια όπου σύχναζε σε φοιτητικά κρασάδικα και ρεμπετάδικα. 

– Η νέα γενιά δείχνει αγάπη για το συγκεκριμένο είδος μουσικής;

Η νέα γενιά φαίνεται να αρέσκεται τόσο στα ρεμπέτικα κομμάτια που προκαλούν κέφι και χορό όσο και σε βαριά κομμάτια που μιλάνε για διαχρονικά ζητήματα (φτώχεια, κοινωνική ανισότητα, ερωτική απογοήτευση) με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν 

Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε πώς βλέπουν οι ίδιοι την τραπ μουσική, που έχει μεγάλη απήχηση στις νεαρές ηλικίες. Η απάντησή τους, θα λέγαμε, αφοπλιστική. «Δεν έχουμε δώσει πολύ έμφαση και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτό το είδος μουσικής, ούτε και μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έχει τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο», δηλώνουν οι Γιαγκίνηδες στο Newsbeast.

Ο Παναγιώτης και ο Σπύρος ξεκίνησαν το μουσικό τους ταξίδι από τον δρόμο, όπου έπαιζαν τη μουσική τους. «Στην αρχή ντρεπόμασταν παρά πολύ και νιώθαμε άβολα. Νομίζαμε πως όλος ο κόσμος μας κοιτούσε περίεργα. Παρόλα αυτά πολύ σύντομα το συνηθίσαμε και αρχίσαμε να απολαμβάνουμε αυτήν την εμπειρία», μας λένε για το πώς ένιωσαν την πρώτη φορά που τραγούδησαν στο δρόμο.
 
– Πώς είναι η εμπειρία να παίζεις μουσική στον δρόμο και αυτή άμεση επαφή με τον κόσμο;

Είναι φανταστική καθώς κρύβει μια αμεσότητα και έναν αυθορμητισμό που δύσκολα βρίσκεις. Είναι ένας από τους κορυφαίους τρόπους να εκφράσεις την τέχνη σου 

– Σας βοήθησε καλλιτεχνικά, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο;

Έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς γνωρίσαμε μια άλλη πλευρά της κοινωνίας, πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και ακούσαμε πολλές ιστορίες. Σίγουρα άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε πολλά πράγματα. Καλλιτεχνικά, τόσο το γεγονός ότι είναι μια «εμφάνιση» που σε αντίθεση με άλλα live, πρέπει να κερδίσεις τον θεατή μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, έδωσε στην μουσική μας μια ένταση. Επίσης η άμεση ανατροφοδότηση που είχαμε μας βοήθησε να καταλάβουμε σε τι ανταποκρίνεται καλύτερα ο κόσμος.

Στα social media, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε «πέσει» πάνω στους Γιαγκίνηδες, καθώς έχουν μία τρομερή απήχηση. Στην απορία μας αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό «όχημα» και πιο αξιοκρατικό μέσο για τους καλλιτέχνες που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα, μάς εξηγούν πως: «Είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο μέσο καθώς δίνει την δυνατότητα στον καλλιτέχνη να προωθήσει τον εαυτό του ακριβώς με τον τρόπο που θέλει, χωρίς κανένα κόστος και χωρίς μεσάζοντες». 

Αυτή την περίοδο το ρεμπέτικο δίδυμο έχει μια ακόμα εμφάνιση στον Σταυρό του Νότου Plus, στις 19 Απριλίου.

– Τι θα δούμε σε αυτό το live;

Θα δούμε ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σε σχέση με άλλες φορές, παιγμένο από μία φρέσκια νεανική μπάντα 6 ατόμων. Θα περάσουμε καλά με αγαπημένα τραγούδια τόσο ρεμπέτικα όσο και παλιά λαϊκά.
 
– Τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Ετοιμάζουμε πολλές νέες κυκλοφορίες, και έχουμε ετοιμάσει περιοδείες και live σε όλη την Ελλάδα 

Πληροφορίες

Μαζί τους μία εξαιρετική τετράδα νέων μουσικών αποτελούμενη από τους Έρση Μεϊτανίδου στο φλάουτο, Ελένη Φουρλάνου στο βιολί και στο κανονάκι, Μάνο Βλάχο στο κοντραμπάσο και Μάρω Παναγή στα κρουστά!

Ώρα Έναρξης: 22.00
Εισιτήριο θέασης: 13 ευρώ (Το εισιτήριο θέασης αφορά στην είσοδο στον χώρο)
Προπώληση: more.com

Σταυρός του Νότου
Φραντζή και Θαρύπου 35-37, 117 43, Νέος Κόσμος