Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε να δώσει την εντολή έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, καθώς ο ιδρυτής του Wikileaks διώκεται για κατασκοπεία. Η βρετανική δικαιοσύνη εξέδωσε επίσημα την εντολή έκδοσης, ενώ η τελική απόφαση εναπόκειται πλέον στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συνήγοροι του Ασάνζ μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση, παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 14 Μαρτίου απέρριψε την εξέταση της προσφυγής του κατά της έκδοσης.

Με βάση όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ιδρυτής του Wikileaks καταζητείται από την αμερικανική δικαιοσύνη που επιδιώκει να τον προσαγάγει σε δίκη για την μετάδοση, από το 2010, περισσότερων των 700.000 απορρήτων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που αφορούν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μάλιστα, η δίωξή του εντάσσεται στην νομοθεσία περί κατασκοπείας και ο Τζούλιαν Ασάνζ απειλείται με ποινή κάθειρξης 175 ετών. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν κατάφωρη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου.