Οι «πρώτες εικόνες» από το ρωσικό καταδρομικό πλοίο «Moskva» που χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω του Twitter.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες φαίνεται να έχουν ληφθεί από ένα σκάφος διάσωσης, φέρεται να δείχνουν ζημιά στην αριστερή πλευρά του Moskva, φλόγες να καίνε κάτω από το κατάστρωμα και πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται στον ουρανό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, το πλοίο έχει κλίση προς την πλευρά του λιμανιού και μαύρα σημάδια σε σημεία που δείχνουν μια συνέπεια σχετικά με τις ουκρανικές περιγραφές για τη βύθιση του πλοίου – ότι δηλαδή το Moskva χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, οι οποίοι προκάλεσαν πυρκαγιά και έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι το πλοίο υπέστη πυρκαγιά και έκρηξη από το εσωτερικό του σε θαλασσοταραχή.

Αναλυτές και ειδικοί που επικαλείται το βρετανικό Μέσο, λέγεται ότι εξέτασαν τις εικόνες από το φλεγόμενο Moskva και λένε ότι όντως φαίνονται αυθεντικές.

Είναι απίθανο, πάντως, η Ρωσία να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, καθώς η βύθιση του πλοίου προκαλεί αμηχανία στις ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν.

Moskva: Πόσο σημαντικό είναι το πλοίο για τους Ρώσους

Σύμφωνα με το bbc.com, το Moskva αποτελεί τη ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως στη Συρία το 2015 για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων, καθώς διαθέτει ένα αρκετά ανεπτυγμένο πυραυλικό σύστημα, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα, τόσο να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις, όσο και να πραγματοποιήσει άμυνα μέχρις εσχάτων.

Παράλληλα, φέρεται πως αποτελεί ένα κινητό οχυρό στη Μαύρη Θάλασσα και φέρεται να έχει εξαπολύσει τις σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις στη Μαριούπολη, όσο καιρό διεξάγονταν η πολιορκία από τον ρωσικό στρατό.

Επίσης, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το Moskva είναι καταδρομικό κλάσης Slava και το τρίτο μεγαλύτερο σκάφος στο ρωσικό στόλο, ενώ ναυπηγήθηκε στην Ουκρανία την εποχή της ΕΣΣΔ το 1980. Διαθέτει πλήρωμα 510 ατόμων και μεταφέρει πάνω από δώδεκα αντιπλοϊκούς πυραύλους Vulkan και μια σειρά από όπλα κατά υποβρυχίων και ναρκοπεδίων.

Μάλιστα, είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αεράμυνας τριών επιπέδων και εκτός από τις άμυνες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μπορεί να εμπλέξει έξι οπλικά συστήματα κοντινής εμβέλειας (CIWS). Παράλληλα, μπορεί να εκτοξεύσει 5.000 βλήματα σε ένα λεπτό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τείχος προστασίας.