Με τον Πούτιν να έχει πατήσει από σήμερα τα ξημερώματα το κουμπί του πολέμου στην Ουκρανία, με εκρήξεις να σημειώνονται σε Κίεβο και Οδησσό και με τις σειρήνες να ηχούν δυνατά στο κέντρο της πρώτης πόλης, ο κόσμος που ζει στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε πανικό.

Ο Παντελής Μπούμπουρας, Έλληνας που ζει μεταξύ Κιέβου και Οδησσού και είχε μιλήσει λίγες μέρες πριν στο Newbeast βρισκόταν στο Κίεβο την ώρα της επίθεσης. Τώρα, καθ’ οδόν από το Κίεβο προς Οδησσό ο κος Μπούμπουρας πρόλαβε να μας πει δύο κουβέντες πριν πάει να συναντήσει την οικογένεια του. Στον δρόμο που βρίσκεται χιλιάδες αυτοκίνητα βρίσκονται μαζί του σε μια μαζική φυγή των πολιτών από το Κίεβο.

Εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία

Όπως μας είπε o ίδιος μουδιασμένος και σοκαρισμένος: «Έχει επέλθει πανικός στον κόσμο. Ήμουν στο Κίεβο και άκουσα τις βόμβες να πέφτουν στις 05.00 περίπου το πρωί. Γίνεται εισβολή στην Ουκρανία αλλά εμείς δεν μπορούμε να δούμε το πως. Ακούμε ότι γίνεται από διάφορα σημεία, από το Ντονμπάς, από Κριμαία, από Λευκορωσία και μάλλον και από την Οδησσό. Τώρα είμαι στον δρόμο από Κίεβο προς Οδησσό, και έχει ήδη πάρα πολλή κίνηση στον δρόμο. Δεν είδα στρατιώτες όταν έφυγα από την πόλη του Κιέβου».

Παντελής Μπούμπουρας
Παντελής Μπούμπουρας

Την πρώτη φορά που μας είχε μιλήσει ο κος Μπούμπουρας, ομογενής μεγαλοκατασκευαστής, ο οποίος ζει στην Οδησσό με την οικογένεια του εδώ και 25 χρόνια και πρόεδρος εκεί των ελληνικών επιχειρήσεων, ανάμεσα σε άλλα σημείωνε τα εξής: «Οι Ουκρανοί είναι μαθημένοι στο ψυχροπολεμικό κλίμα. Ο, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Πόλεμος; Πόλεμος. Καταστροφή; Καταστροφή. Οι Ουκρανοί από το 2014 και μετά έχουν συνηθίσει να ζουν με τις απειλές της Ρωσίας. H δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη δύναμη. Αλλά τον φόβο δεν τον εξαλείφει. Τώρα ο φόβος έγινε πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα. {…}Είμαστε μεσοπέλαγα και προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αυτά που έστησα 25 χρόνια εδώ δεν μπορώ να τα αφήσω. Έχω εδώ και παιδιά και εγγόνια. Και όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι Έλληνες που έχουν επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Πού να πάμε; Αν γίνει κάτι με τους Τούρκους στην πατρίδα μου την Λήμνο για παράδειγμα, οι Λημνιοί θα φύγουν; Η Ουκρανία είναι πια δεύτερη πατρίδα μου».

Εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία