Έκκληση να εντείνουν τις έρευνες για τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από στρατιωτικούς της Γαλλίας και αφρικανικών χωρών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στις αρχές διαφόρων κρατών.

Εξασέλιδη εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει λεπτομερώς στις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από στρατιωτικούς της Γαλλίας, του Τσαντ και της Ισημερινής Γουινέας μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2013 και του Ιουνίου του 2014 σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο αεροδρόμιο Εμποκό του Μπανγκί, της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Οι αρχές της Γαλλίας έχουν αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες και ορισμένοι από τους Γάλλους στρατιωτικούς σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες πως ενέχονται στην υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί. Δεν είναι σαφές τι έχουν κάνει οι αρχές στο Τσαντ και στην Ισημερινή Γουινέα.

«Μετά τις αποκαλύψεις των καταγγελιών για σοβαρά κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα οποία τελούν αυτή τη στιγμή υπό έρευνα από τις γαλλικές αρχές, η Αρμοστεία εξέτασε βαθύτερα τα ζητήματα αυτά και την έκταση της αντίδραση» η οποία υπήρξε, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

«Ορισμένα από τα συμβάντα αυτά έχουν ερευνηθεί τουλάχιστον εν μέρει, και ορισμένα κράτη έχουν κατά τα φαινόμενα επιβάλει κυρώσεις σε κάποιους από τους στρατιωτικούς που ενέχονται» πρόσθεσε ο Χουσέιν στην ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι παιδιά-θύματα, από τα οποία πήραν συνεντεύξεις στελέχη των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλαν πως αναγκάστηκαν να κάνουν στοματικό σεξ σε Γάλλους στρατιώτες, ενώ κατηγόρησαν στρατιωτικούς από την Ισημερινή Γουινέα και το Τσαντ ότι σοδόμισαν παιδιά.

«Είναι σημαντικό να γίνει μια εξονυχιστική έρευνα για το τι συνέβη, και επίσης να σταλεί το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά επανάληψη τέτοιων φρικτών πράξεων τώρα ή στο μέλλον», σημείωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Πρέπει να ερευνήσουμε εξονυχιστικά ακριβώς τι διαπράχθηκε από ποιον και πότε», συνέχισε. «Πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για σοβαρά εγκλήματα, ανεξαρτήτως του ποιος τα έχει διαπράξει».

Αν και κανένας από τους στρατιωτικούς οι οποίοι φέρονται να ενέχονται στην υπόθεση δεν ανήκε στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ όταν φέρονται ότι διαπράχθηκαν οι κακοποιήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεχθεί επικρίσεις για τη βραδεία αντίδρασή τους, μετά την αρχική έκθεση σχετικά με τις καταγγελίες το 2014. Ο ΟΗΕ άρχισε να συζητά ανοικτά το ζήτημα μόλις πριν από περίπου έναν μήνα, αφού δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σχετικά με τις καταγγελίες στην εφημερίδα The Guardian.

Τα Ηνωμένα Έθνη διεξάγουν αυτό το διάστημα εσωτερική έρευνα σχετικά με τον τρόπο που τα στελέχη του χειρίστηκαν τις καταγγελίες.

Η Γαλλία επενέβη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία—πρώην γαλλική αποικία—πριν από περίπου 19 μήνες για να καμφθεί η βία ανάμεσα σε χριστιανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και τους αντάρτες Σελεκά, οι οποίοι είχαν καταλάβει την εξουσία. Το Παρίσι άρχισε να αποσύρει ορισμένους από τους 2.000 στρατιωτικούς που είχε αναπτύξει στην αφρικανική χώρα φέτος, παραδίδοντας την ευθύνη για την ασφάλεια σε κυανόκρανους των ΗΕ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.