Όσοι είστε λάτρεις των (πάσης φύσεως) τυριών προσέλθετε μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης γιατί έχουμε κάποια σημαντικά νέα να σας ανακοινώσουμε καθώς βρέθηκε το καλύτερο τυρί του κόσμου, τουλάχιστον για το 2021.

Πρόκειται για ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί από την Ισπανία που κέρδισε την πρώτη θέση στα ετήσια Παγκόσμια Βραβεία Τυριού.

Το τυρί, που ονομάζεται Olavidia και αποτελεί προϊόν ενός τυροκομείο που χρησιμοποιεί την εμπορική ονομασία «Quesos y Besos» (Τυριά και Φιλιά), εντυπωσίασε τους κριτές, οι οποίοι αποφάσισαν ότι αυτό είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο.

Το κατσικίσιο τυρί με την χαρακτηριστική μαύρη ρίγα στη μέση από στάχτη ήταν «ωριμασμένο με penicillium candidum και στάχτη από κουκούτσι ελιάς», σχολίασαν οι κριτές.

Ο βρετανός κριτής Τζέισον Χιντς είπε στους συναδέλφους τους λίγο πριν ψηφίσουν ότι το κατσικίσιο τυρί είχε μια «πλούσια, σαγηνευτική, κρεμώδη υφή» και «μια γεύση που ήταν γεμάτη και ζεστή», αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.

«Ήθελα να το πάρω μαζί μου στο κρεβάτι και να κοιμηθώ μαζί του», επεσήμανε με χιούμορ ο Χιντς.

Από την πλευρά της, η Σίλβια Πελάεθ, ιδιοκτήτρια του μικρού τυροκομείου που παρήγαγε το τυρί, δήλωσε: «Είμαστε ένας μικρό ταπεινό τυροκομείο στην περιοχή Χαέν», μια πόλη στη νότια Ισπανία περισσότερο γνωστή για τις ελιές της. «Η καθημερινή εργασία έχει την ανταμοιβή της», είπε η Πελάεθ, προσθέτοντας ότι το τυροκομείο Lacteos Romero Pelaez διαθέτει μόνο έξι υπαλλήλους.

Όσον αφορά για το πώς διεξήχθη ο διαγωνισμός, σε αυτόν προσήλθαν 250 κριτές, μεταξύ των οποίων επιστήμονες τροφίμων, τυροπωλητές, σεφ και σομελιέ. Η διαδικασία ξεκίνησε με 88 τραπέζια σε μια μεγάλη αίθουσα, στο καθένα από τα οποία βρίσκονταν τρεις κριτές που δοκίμασαν και βαθμολόγησαν περίπου 45 τυριά απλωμένα μπροστά τους σε κάθε τραπέζι.

Επικεντρώθηκαν στην «όψη, αίσθηση, οσμή και γεύση κάθε συμμετοχής, βαθμολογώντας πτυχές όπως η εμφάνιση, καθώς και το άρωμα, το σώμα και η υφή του τυριού, με την πλειονότητα των πόντων να απονέμονται στη γεύση και την αίσθηση στο στόμα», ανέφερε η ιστοσελίδα του οργανισμού.

Στη συνέχεια, στο τελικό στάδιο, μια ακόμη πιο εξειδικευμένη κριτική επιτροπή από 16 κριτές που δεν έχουν εμπορική σχέση με τους παραγωγούς των τυριών, αποφάσισε ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο.

Το κατσικίσιο τυρί Olavidia πήρε συνολικά 103 ψήφους και έλαβε τον τίτλο «παγκόσμιος πρωταθλητής», δήλωσε στο CNN ο Τζον Φάραντ, διευθύνων σύμβουλος του Guild of Fine Food με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που διοργανώνει τα βραβεία τυριού. «Οι κριτές το θεωρούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο. Αυτό είναι σίγουρα το τυρί που αξίζει να «φοράει» το νέο στέμμα», κατέληξε με νόημα.